'Geen marionet van EU-bureaucraten'

Het Europees Parlement hield vorige week donderdag een hoorzitting over de boerenprotesten. De Europarlementariërs gingen met boerenorganisaties in gesprek over de aanleiding voor de protesten en wat ervoor nodig is om tot een oplossing te komen. De aanleiding voor de protesten lijkt me duidelijk: de schijnbaar oneindige stapelingen van onrealistische regels richting onhaalbare doelen.

%27Geen+marionet+van+EU%2Dbureaucraten%27
© Dirk Hol

Namens LTO heb ik een aantal essentiële zaken op tafel gelegd. Kort en bondig komt het hierop neer: Europa heeft een visie nodig voor de toekomst van de landbouw en voedselproductie. Dat vereist een bottom-up aanpak in plaats van top-down regelgeving. Door boeren en tuinders te betrekken bij het proces – en dat is meer dan alleen 'aan tafel zitten' – krijgen we onherroepelijk meer realistische wetgeving die werkt in de praktijk. Ik heb het al vaker gezegd: we zijn als sector niet tegen haalbare en betaalbare verandering die de blijvers perspectief biedt.

Boeren en telers willen hun eigen bedrijf runnen. Dat kan niet als marionet van een bureaucraat op een Brussels kantoor. Dus geen kalenderlandbouw die data dicteert die in strijd zijn met de realiteit van de landbouw en de natuur, maar een open blik naar innovaties als renure.

De diversiteit van de Europese landbouw vraagt daarbij om regionale differentiatie. Wat werkt in de ene regio, is mogelijk niet geschikt voor een andere regio.

Europa heeft een visie nodig voor de toekomst van de landbouw en voedselproductie

Thijs Rompelberg, bestuurslid LTO Nederland

Tot slot heb ik de Europarlementariërs gewezen op de impact van internationale handel. Zolang we hogere eisen blijven stellen aan producten die we zelf produceren dan aan veel goedkopere producten die we importeren, staan de concurrentiepositie en verduurzaming van Europese boeren onder druk.

Ik weet zeker dat er binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement mensen zijn te vinden die de ervaring en intelligentie hebben om deze strategische dialoog mee te voeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer