'Voedselstrategie in Europa is broodnodig'

LTO en de Belgische Boerenbond hebben op de Grüne Woche in Berlijn afgelopen week de noodzaak van een gedegen voedselstrategie stevig op de agenda gezet. Dat het onderwerp leeft, blijkt uit de interesse voor ons seminar. Er verschenen twee keer zoveel toehoorders als zich hadden aangemeld.

%27Voedselstrategie+in+Europa+is+broodnodig%27
© Dirk Hol

Europa moet zich bewust worden van de strategische waarde van de land- en tuinbouw in vruchtbare delta's zoals Vlaanderen en Nederland. Ons vermogen om een substantieel deel van het continent van voedsel te voorzien, is een troef die we niet lichtvaardig mogen opvatten. Onze vruchtbare grond en gunstige klimatologische omstandigheden maken deze delta's tot een ideale broedplaats voor gewassen van hoge kwaliteit. In een wereld waar voedselschaarste en geopolitieke spanningen toenemen, wordt onze rol als hofleverancier van eten steeds crucialer.

Het is daarom van belang dat we investeren in het behoud van agrarische kennis en stimuleren dat jonge generaties de agrarische sector instromen. Daarvoor is klimaatverandering nodig, van het ondernemersklimaat welteverstaan.

Voedselzekerheid is niet alleen een nationale kwestie. Het heeft een directe impact op de stabiliteit van Europa als geheel. Een gecoördineerde, Europese aanpak, waarbij de focus ligt op het behouden van vruchtbare delta's, zoals die van Nederland, is noodzakelijk. Niet alleen in het belang van ons eigen land, maar ook als pijler onder een veerkrachtige en stabiele, Europese voedselstrategie in de toekomst. Daarvoor is het van belang onze voedselvoorziening niet te zien als sluitpost van het natuur-, milieu- en klimaatbeleid. Aandacht voor ons eten is broodnodig.

Al die aandacht voor dit onderwerp is een goed begin, maar het is pas wat waard als het wordt omgezet in beleid. Het imago van Nederland als voedselproducerend wonder wordt pas echt wat waard als we het kunnen verzilveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer