'Vertrouwen geven om het te krijgen'

Nederlanders zijn een volk van verzekeringen. Auto, reis, zorg, brand, inboedel, storm, aansprakelijkheid, opstal, rechtsbijstand, uitvaart, we verzekeren ons voor en tegen van alles. Als het even kan nog aanvullend ook. We houden niet zo van risico's. Nee, we gaan voor zekerheid. Toch hebben we het zo ver laten komen dat de verkiezingsdebatten nu moeten gaan over wel heel basale zekerheden.

%27Vertrouwen+geven+om+het+te+krijgen%27
© Dirk Hol

Bestaanszekerheid, voedselzekerheid en energiezekerheid. Ons demissionaire kabinet heeft de mond vol van het belang van die zekerheden, terwijl het de afgelopen jaren het mes zette in die eerste zekerheid voor een sector die een belangrijke rol speelt in de andere twee zekerheden. Met als gevolg dat veel boerengezinnen nu al jaren in grote onzekerheid zitten.

Dat niet alles zeker is in het leven – en ook niet verzekerbaar – weten we als boeren en tuinders maar al te goed. We werken met de natuur en er is weinig grilliger en minder voorspelbaar. Ondernemen brengt sowieso al genoeg risico's met zich mee en je zou van je eigen regering moeten kunnen verwachten dat ze die op z'n minst niet groter maakt. Maar verwachting leidt ook hier tot teleurstelling. Ik kan me voorstellen dat menig ondernemer een forse premie zou betalen voor een overheidsrisicoverzekering.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november vragen diverse partijen ons vertrouwen. Ons vertrouwen in deugdelijk bestuur. Maar vertrouwen is tweerichtingsverkeer. Je moet het geven om het te krijgen. Dat vertrouwen geeft het Rijk duidelijk niet door met de oogkleppen op door te rijden op een doodlopende weg van onhaalbare doelen en ontbrekend perspectief.

Dat niet alles zeker is in het leven – en ook niet verzekerbaar – weten we als boeren en tuinders maar al te goed

Thijs Rompelberg, bestuurslid LTO Nederland

Als wij als sector dat vertrouwen krijgen, dan kan ik Nederland verzekeren dat wij onze bijdrage leveren aan voedsel-, energie- en bestaanszekerheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer