'Een strijd tussen de regels door'

We leven in een land met veel regels. Begrijp me niet verkeerd, regels moeten er zijn, anders wordt het een puinhoop. Problematisch wordt het als regelzucht elke vorm van vooruitgang, ondernemerschap en innovatie in een keurslijf wringt.

%27Een+strijd+tussen+de+regels+door%27
© Dirk Hol

Neem bijvoorbeeld de strakke tijdschema's van de kalenderlandbouw waaraan boeren zich moeten conformeren zonder rekening te houden met de cycli van de natuur, de voorgenomen grootvee-eenhedennorm die een arbitraire limiet stelt aan het aantal dieren per hectare, een nieuw generiek middelvoorschrift dat niet bijdraagt aan doelsturing en voorbijgaat aan de specifieke omstandigheden van bedrijven. Ondernemers worden gedegradeerd tot cijfers op een papiertje, ontdaan van al hun kennis en ervaring.

Duurzaamheid en dierenwelzijn zijn belangrijke pijlers voor onze sector. Boeren en tuinders zijn zich daar terdege van bewust. Zij hebben er alle belang bij om hun bedrijf in balans te brengen met de omgeving en zorg te dragen voor gezonde dieren en gewassen. Generieke middelvoorschriften belemmeren hen in het vinden van op maat gemaakte oplossingen die in lijn zijn met hun bedrijfspraktijken en langetermijndoelen. Op die manier bereiken we vaak het tegenovergestelde van wat de bedoeling van die regels in eerste instantie was.

Gelukkig hebben we in Nederland afspraken gemaakt over het terugbrengen van het aantal regels. Al moet ik constateren dat daarin de laatste jaren – zeg ik met enig gevoel voor understatement – niet altijd stappen vooruit zijn gezet.

Ondernemers worden gedegradeerd tot cijfers op een papiertje, ontdaan van al hun kennis en ervaring

Thijs Rompelberg, bestuurslid LTO Nederland

Het huidige kabinet heeft er daarom nieuwe afspraken over gemaakt. Regels die het aantal regels regelen, je moet er maar opkomen. Misschien is het beter af en toe tussen de regels door te lezen en te kijken naar de intentie van die regels in plaats van ze blindelings op te leggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer