Veiling Rhein-Maas: lagere aanvoer maar 3 procent hogere productomzet

De productenomzet van Veiling Rhein-Maas steeg in het boekjaar 2023 met 3 procent 424 miljoen euro. Deze toename komt vooral door een goede ontwikkeling van de vraag en hoge gemiddelde prijzen. De aanvoervolumes waren lager dan in 2022.

Veiling+Rhein%2DMaas%3A+lagere+aanvoer+maar+3+procent+hogere+productomzet
© Rhein-Maas

De verkoop van snijbloemen bij veiling Rhein - Maas bleef bijna het hele jaar stabiel en ook de verkoop bij klanten verliep goed. Ondanks een lichte daling van de aanvoer ten opzichte van 2022, lag de verkoopomzet van snijbloemen cumulatief hoger en ook beduidend hoger dan begroot.

De omzetontwikkeling voor potplanten was ook positief in 2023 en de verkoopomzet was hoger dan vooraf geraamd. De volumes waren echter aanzienlijk lager, vooral voor tuinplanten. Net als in 2021 was dit te wijten aan de aanhoudend goede vraag in de hele sector, waardoor de hoeveelheden niet altijd zoals gepland beschikbaar waren voor de veiling.


Impact energie

Er zijn, geeft veiling Rhein - Maas aan, verschillende redenen voor de lagere aanvoervolumes in 2023. Hoewel de invloed van de energiecrisis op de inkoop minder groot was dan gevreesd, werden veel kassen aan het begin van het jaar vaak minder of helemaal niet verwarmd. Dat had onder andere gevolgen voor de aanvoer chrysanten en lisianthus. Daarnaast leidde de energiesituatie in de loop van het jaar ook tot sluiting en reorganisatie van veel bedrijven, wat ook gevolgen had voor de aanvoervolumes.

De fysieke veilingklok was vorig jaar opnieuw het belangrijkste verkoopkanaal van Veiling Rhein-Maas. In 2023 was het aandeel van 'Kopen-op-afstand' goed voor ongeveer 40 procent van de klokomzet. Ruim 50 procent van de klanten van Veiling Rhein-Maas neemt nu online deel aan het veilen. Ook de webshop wordt steeds populairder en werd vaker gebruikt door klanten en aanvoerders.

De cumulatieve verkoop in de klokvoorverkoop van 2023 lag 30 procent hoger dan het jaar ervoor. Voor potplanten was de omzetstijging in de klokvoorverkoop 60 procent en voor snijbloemen was dat 10 procent. De layout van de klokvoorverkoop wordt binnenkort gemoderniseerd en omgezet naar het layout van de webshop.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer