Veiling Rhein-Maas realiseert hogere productomzet

Veiling Rhein-Maas heeft in de eerste helft van het jaar een productomzet van 248 miljoen euro behaald. Dit is een stijging van 4,2 procent in vergelijking tot dezelfde periode één jaar eerder. Met goede gemiddelde prijzen en voldoende aanbod maakten vooral de veilingklokken het verschil.

Veiling+Rhein%2DMaas+realiseert+hogere+productomzet
© Veiling Rhein-Maas

In de eerste zes maanden van het jaar steeg de omzet in de klokvoorverkoop met 24 procent, waarbij in de categorie potplanten zelfs een omzetstijging van 50 procent werd gerealiseerd. Het aantal klanten dat gebruikmaakt van de klokvoorverkoop is het afgelopen halfjaar gestegen naar meer dan zeshonderd. 'We kunnen concluderen dat de digitale marketingkanalen aan populariteit blijven winnen', stellen directeuren Günther Esser en Cees Hoekstra van Veiling Rhein-Maas.

Hoewel de Duitse bloemenveiling – met 30.000 stapelwagens en ruim 167.000 CC-containers – in mei een recordaantal ladingdragers verwerkte, ondervond Veiling Rhein-Maas behoorlijk wat hinder van de koude en natte weersomstandigheden aan het begin van het jaar. 'Hierdoor was er sprake van een vertraagde start van de productie in de vollegrond. Dat resulteerde in een terugval van de volumes', aldus Esser en Hoekstra in een toelichting op de cijfers. 'Pioenen waren bijvoorbeeld twee weken later dan in voorgaande seizoenen.'


Uiteindelijk zijn in de eerste helft van het jaar iets minder snijbloemen afgeleverd dan vorig jaar. Ook bleef het volume iets achter bij de planning. Dit komt niet alleen door bovengenoemde thema's, maar ook door de hoge temperaturen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hierdoor was er meer terughoudendheid op de veilingklokken.


Grote vraag naar kamer- en tuinplanten

In tegenstelling tot het snijbloemensegment, kende Veiling Rhein-Maas een positieve ontwikkeling van de productwaarde en de gemiddelde prijzen van potplanten. Dit komt voornamelijk door de grote vraag naar kamer- en tuinplanten in mei en juni. Wel zag Veiling Rhein-Maas een lagere vraag naar bolgewassen, vroege vaste planten en perkplanten.

De grote vraag naar tuinplanten is overigens niet alleen bij Veiling Rhein-Maas zichtbaar. Ook Royal FloraHolland profiteert hiervan. 'Door de koude weersomstandigheden bleef de productie in april achter en was de vraag minimaal. Het zonnige weer in mei en juni heeft de verkoop flink gestimuleerd. Hierdoor brachten consumenten volop tijd door in de tuin of op hun balkon', zei woordvoerder Michel van Schie van FloraHolland eerder al.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer