'Behoud maar niet behoudend'

Het Financieele Dagblad (FD) besteedt aandacht aan de nieuwgekozen Tweede Kamerleden. Persoonlijk vind ik het interessant om te weten wat de drijfveren van deze volksvertegenwoordigers zijn. Wat beweegt iemand als mens om zich voor een bepaalde partij of ideaal in te zetten?

%27Behoud+maar+niet+behoudend%27
© Dirk Hol

Ook vanuit belangenbehartigingsperspectief is het goed om die drijfveren te kennen. Het kan aanknopingspunten geven om de verbinding te maken op specifieke onderwerpen of thema's die van belang zijn voor de land- en tuinbouw.

Deze week werd Cor Pierik van BBB in het FD geïnterviewd. De kop van het artikel trok direct mijn aandacht: 'Ik wil geen behoudende landbouwsector'. De kop stak wat mij betreft af bij het gebruikelijke beeld dat de media van BBB neerzetten. Dat is vaak een beeld van behoudend, ontkennend en tegen zijn.

In het interview werd Pierik de vraag gesteld of het behoud van de sector voor hem als Kamerlid vooropstaat. Zijn antwoord: 'Ja, maar behoud van de landbouwsector betekent niet dat we behoudend moeten zijn. Het moet een innovatieve sector zijn, waar op een gezonde manier geld verdiend wordt. Ook als het gaat om de impact die de landbouw heeft op de samenleving, bij de uitstoot van stikstof of waterkwaliteit en de gevolgen voor de natuur.'

De landbouw in Nederland is in meerdere opzichten van cruciaal belang

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Wat mij betreft slaat het BBB-Kamerlid de spijker op zijn kop. De landbouw in Nederland is in meerdere opzichten van cruciaal belang. Uiteraard voor voedselvoorziening, voor aankleding van het landschap, de strategisch geopolitieke rol, de exportwaarde, maar ook in het kunnen bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen in binnen- en buitenland. Er zijn dus veel redenen waarom gepleit moet worden voor behoud van de land- en tuinbouwsector.

Behoud is iets anders dan stilstand. Voor behoud is juist verandering nodig. In de land- en tuinbouwsector, maar niet in de laatste plaats ook van de politiek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer