'De overheid meet met twee maten'

Soms heb ik wat keuzestress in de aanloop naar mijn column. Welk onderwerp kies ik, wordt het een positieve insteek, wil ik iets ter overweging meegeven, of schets ik een dilemma. Ditmaal heb ik die keuzestress niet want het is wel duidelijk: ik wil stoom afblazen. In zeer korte tijd worden we als land-en tuinbouw geconfronteerd met volstrekt onbetrouwbaar beleid.

%27De+overheid+meet+met+twee+maten%27
© Dirk Hol

Het begon met de mededeling dat er onvoldoende budget is om de in het vooruitzicht gestelde GLB-vergoedingen te betalen. Ik vind dat de overheid hier echt met twee maten meet. Banken hebben vanuit de overheid flink op hun kop gehad omdat ze meer zouden moeten doen aan zorgplicht. Of als het om bedrijven gaat, schrijft de overheid op haar eigen website 'de Autoriteit Consument en Markt treedt hard op tegen agressieve en misleidende verkoop.'

In aanloop naar het GLB is er veel 'reclame' gemaakt voor het nieuwe GLB. Er werd zelfs een speciale website voor gemaakt. Als boeren en tuinders werden we opgeroepen om toch vooral mee te doen en onze bedrijven versneld te verduurzamen. Zowel voor de basispremie, de eco-regelingen en jonge boeren werden duidelijke bedragen gecommuniceerd. Na heel veel inspanningen, extra kosten en weloverwogen keuzes door ons als ondernemers, komt de overheid met de boodschap dat er onvoldoende budget is. Wij hebben dus wel geleverd, maar de overheid betaalt de rekening maar ten dele.

Als klap op de vuurpijl kwam daar het bericht overheen van de aanwijzing van extra gebieden met de status: 'nutriënt verontreinigd'. Wederom generiek beleid, waarbij de bijdrage en inspanningen die individuele ondernemers geleverd hebben aan het verbeteren van de waterkwaliteit volledig genegeerd worden. Iedereen heeft het over bestuurlijke vernieuwing, nou doe mij maar gewoon ouderwets 'boter bij de vis' voor geleverde diensten.

Wij hebben dus wel geleverd, maar de overheid betaalt de rekening maar ten dele

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer