'Bestaanszekerheid? Dat hebben we al'

De verkiezingsstrijd is alweer losgebarsten. Campagneteams, spindoctors, communicatiestrategen en analisten worden door politieke partijen uit de kast getrokken om te zorgen dat de kiezer toch vooral op hun partij gaat stemmen. Partijen proberen daarbij een item te kiezen waar de vaste achterban warm van wordt en waarbij zij een potentieel van nieuwe stemmers zouden kunnen overtuigen.

%27Bestaanszekerheid%3F+Dat+hebben+we+al%27
© Dirk Hol

Hét thema waar alle partijen het nu over willen hebben, is bestaanszekerheid. Een term die wat mij betreft alles weg heeft van echte verkiezingsretoriek. Politiek en overheid kunnen namelijk nooit te allen tijde bestaanszekerheid geven, zeker niet aan ondernemers.

Als ondernemer is de mogelijkheid om te kunnen bestaan afhankelijk van verschillende factoren. Voor een groot deel hebben we daar zelf invloed op en zijn we daar zelf verantwoordelijk voor. Dat heet ondernemerschap. Als ondernemer moeten we op marktvragen inspelen, ons bewust zijn van onze maatschappelijke positie en vakmanschap bezitten. Die ingrediënten van bestaanszekerheid kan een overheid niet invullen.

Te vaak zorgt de overheid juist voor bestaansonzekerheid. De basiselementen voor bestaanszekerheid zijn meer dan voldoende aanwezig in de Nederlandse land- en tuinbouw. Maar onuitlegbaar overheidsingrijpen als kalenderlandbouw, bufferstroken, stikstofkaartjes, beprijzingssystemen en besluiteloosheid zorgen vooral voor bestaansonzekerheid.

Als ondernemer is de mogelijkheid om te kunnen bestaan afhankelijk van verschillende factoren

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Ik zou politieke partijen willen oproepen: stop met het framen dat de overheid bestaanszekerheid gaat bieden, maar luister vooral naar wat ondernemers nodig hebben, zodat ze zelf hun bestaanszekerheid veilig kunnen stellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer