'We worstelen met het trilemma'

Het gezegde luidt: beter een goede buur dan een verre vriend. Daarom waren we afgelopen week als bestuur in Brussel. We waren te gast op de Nazomerontmoeting van de Belgische Boerenbond. We hebben al jaren een goede relatie met deze bond en trekken in de lobby waar mogelijk gezamenlijk op.

%27We+worstelen+met+het+trilemma%27
© Dirk Hol

Nederlandse boeren en tuinders hebben veel gemeen met de Belgen, maar ik zie ook verschillen. Opvallend is dat ze uitermate goed op de hoogte zijn van wat er zich bij ons afspeelt. Een ander verschil is hun vaak positieve communicatieve insteek. Dit kwam ook tot uiting in twee speeches tijdens deze Nazomerontmoeting. CEO Johan Thijs van KBC had het over de dilemma's waar bestuurders voor staan. Hij noemde dit 'het trilemma'. Keuzes maken voor verduurzaming, financieel gezond blijven en draagvlak behouden. In een trilemma zijn keuzes lastig, maar niet kiezen is geen optie volgens Thijs.

De CEO van KBC noemde de Verenigde Staten als voorbeeld. President Joe Biden heeft 400 miljard dollar beschikbaar voor het project 'Inflation Reduction Act'. Hiermee kiest hij voor duurzaamheid, hij heeft er maatschappelijk draagvlak voor, maar voor een toekomstig financieel gezond Amerika lijkt het onverantwoord.

Als tweede voorbeeld noemde Thijs Nederland. Hij zei: 'Daar kiezen ze voor duurzaamheid. Begrotingstechnisch lijkt het verantwoord, maar maatschappelijk kan het niet rekenen op draagvlak en daar is de politiek op afgerekend.'

Nederlandse boeren en tuinders hebben veel gemeen met de Belgen, maar ik zie ook verschillen

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond en Landelijke Gilden, borduurde daarop voort. De Boerenbond heeft ervoor gekozen om eigenstandig een contract met de samenleving te maken: de inzet die Belgische boeren en tuinders willen plegen om naast de markt de maatschappelijke opgave in te vullen. Goed beschouwd zijn ze een sociaal contract aangegaan met de samenleving. Een sociaal contract in plaats van een Landbouwakkoord. Dat is een interessante gedachte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer