'Een gratis oplossing, alstublieft'

Onlangs schreef de Volkskrant: Driekwart van de kiezers steunt een stevig beleid tegen klimaatverandering, maar wil de rekening daarvan niet betalen. I&O Research had in opdracht van de krant onderzoek gedaan naar de mening van kiezers over klimaatverandering. En dat was hun conclusie.

%27Een+gratis+oplossing%2C+alstublieft%27
© Dirk Hol

Eerlijk gezegd verbaasden de uitkomsten mij geheel niet. Kiezers vinden klimaat een belangrijk onderwerp, maar willen in hun consumptiegedrag en in hun portemonnee niets inleveren. Ik denk dat inmiddels het besef overal wel is doorgedrongen dat een groeiende wereldbevolking, die steeds welvarender wordt en daarmee steeds meer producten wenst en gebruikt, van invloed is op het milieu en het klimaat.

Terecht dus dat er aandacht wordt gevraagd over hoe we de aarde voor volgende generaties leefbaar houden. Uiteraard heeft hoe we land- en tuinbouw bedrijven daar ook invloed op. Dus hebben we een rol in het verduurzamen in circulair denken. Daarin zijn we als Nederlandse boeren en tuinders al goed op weg.

Het is goed dat de politiek onze koploperspositie verder aanmoedigt, maar laat ze dan ook erkennen en waarderen dat we het al goed doen. En als we verdere stappen willen maken, dat beleid faciliterend moet zijn, maar dit ook vooral gepaard gaat met een realistisch besef dat de markt het niet allemaal zelf gaat oplossen. Want zoals de conclusie van het onderzoek van I&O Research al luidde: iedereen is voor verdere verduurzaming, maar vindt toch vooral dat de rekening ergens anders moet liggen.

Kiezers vinden klimaat een belangrijk onderwerp, maar willen in hun consumptiegedrag en in hun portemonnee niets inleveren

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Oké, het is in verkiezingstijd lastig om de echte discussie te benoemen, maar ondanks dat heb ik afgelopen weken toch weer met stijgende verbazing naar politici zitten luisteren die met de nodige stelligheid verkondigen dat met een goed etiket consumenten grif bereid zijn om meer te besteden aan hun dagelijkse voedselpakket. Je zou bijna denken dat ze het echt zelf geloven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer