'Goede toekomst voor eendenbedrijven, mits politiek ons die gunt'

'Voor de veertig eendenbedrijven is er in Nederland een goede toekomst, mits de politiek ons die gunt', zegt Jaap Maarsingh, interim-voorzitter eendenhouders LTO/NOP. 'Politici en activisten vergelijken onze eenden onterecht met parkeenden.'

%27Goede+toekomst+voor+eendenbedrijven%2C+mits+politiek+ons+die+gunt%27
© Marcel Berendsen

Eend is volgens Maarsingh een prima alternatief voor rundvlees of vis. Het heeft kenmerken van biefstuk en de gezonde vetzuren van vis. En de CO2-voetafdruk pakt voordelig uit. Vleeseenden groeien in zes tot zeven weken naar een aflevergewicht van 3.200 gram, minimaal 98 procent haalt de eindstreep en de voerconversie ligt op zo'n 2,25.

De Nederlander eet weinig eendenvlees, het meeste in restaurants of bij de Chinees. In de supermarkt ligt het weinig. Maarsingh: 'Het is een kleine sector die dierenactivisten en bepaalde politieke partijen graag naar voren schuiven als dieronvriendelijke industrie', vertelt Maarsingh aan de keukentafel.

'De politiek is geen zuivere afspiegeling van de maatschappij meer. Als je mensen spreekt, vindt iedereen het best dat wij eenden houden. Ik heb nog nooit iemand in de stal gehad die daarna commentaar leverde op de manier van eenden houden', vertelt Maarsingh.

Met eenden en akkerbouw heb je een mooie kringloop

Jaap Maarsingh, interim-voorzitter eendenhouders LTO/NOP

De meeste ngo's komen ondanks uitnodigingen niet langs, de Dierenbescherming wel. 'Ze waren verbaasd over hoe rustig de eenden hier zitten. Totaal geen agressie.' Wat Maarsingh steekt is de discussie zonder kennis van zaken en de onwil om informatie op te nemen. 'Ze hebben maar één doel: de houderij hier stoppen. Ik maak me zorgen over hoe makkelijk politici in moties meegaan. Ze nemen vaak besluiten op basis van framing.'


Makkelijke dieren

Maarsingh houdt in Zeewolde 11.000 vleeseenden, naast 60 hectare akkerbouw. 'Eenden zijn mooie, makkelijke dieren. In 23 jaar heb ik nooit stallen ontsmet en maar één keer medicijnen gebruikt. Met eenden en akkerbouw heb je een mooie kringloop. De mest gaat op het land, stro gebruiken we bij de eenden.'

Alle Nederlandse eendenhouders zijn aangesloten bij Duck-To, waarbij eerst de afzet wordt geregeld en dan pas het aantal dieren. De meeste bedrijven zitten rondom Ermelo, de Veluwe en de Noordoostpolder.

Het aantal vleeseenden in Nederland neemt gestaag af. In 2010 waren het er ruim 1 miljoen, waarna de daling inzette. Nu zijn er nog ruim 580.000. Maarsingh wijt dit aan bedrijven zonder opvolger, de politiek, vogelgriep en de import van goedkope eend. Dat verklaart de iets lagere prijzen. 'Het financiële resultaat van eenden is altijd goed.'


Vogelgriep

Tot 2014 raakten eenden niet besmet met vogelgriep. Dat is de laatste jaren veranderd. 'We boeren in een waterrijk gebied met veel besmette wilde vogels. In november 2021 raakte een legpluimveebedrijf een paar kilometer verderop besmet. Het was mistig weer, de wind stond onze kant op en hier werden de eenden ook ziek. Hopelijk brengt vaccinatie op termijn verlichting.'

In Nederland lopen de eenden op stro dat de eendenhouders dagelijks bijstrooien om zo de stal goed droog te houden. Want een eend heeft platte poten en scharrelt niet. De Pekingeend is een loopeend. Wilde eenden hebben een vetkliertje zodat ze blijven drijven. Bij de loopeenden is dat minder ontwikkeld. Als deze eenden op jonge leeftijd zwemmen, overleeft een groot deel dat niet.


Alternatief voor open water

Open water kan dus zomaar niet. Wel is er een drinker ontwikkeld met een open waterrand waar de eenden gemakkelijk uit kunnen drinken, hun snavel kunnen wassen en hun kop in kunnen dompelen. 'Dat is een mogelijk alternatief voor open water', stelt Maarsingh.

'Een bedrijf in Nederland test die optie nu. Het mag niet gepaard gaan met nattere stallen, want dat betekent meer bacteriegroei, kans op ziektes en dus antibioticagebruik. Gezondheid en welzijn staan voorop, het is zoeken naar de juiste balans', legt Maarsingh uit.


Sterrenvlees

Met de Dierenbescherming is gesproken over het toekennen van sterren. Maarsingh vindt dat de Nederlandse eendenhouderij deze al lang verdient. Een lage bezetting, antibioticavrije productie, de hele dag voer en water en dagelijks vers stro om in te snebberen. Eenden in het buitenland leven volgens hem onder slechtere omstandigheden. 'Eet met kerst gerust eendenvlees. Let wel op de herkomst', zegt hij.

'We willen de topkwaliteit van de Nederlandse sector graag behouden', zegt Erwout van Wolfswinkel, directeur van Duck-To Farm. 'De consumptie van eend is in Nederland niet hoog, maar wel licht aan het stijgen. Eend is een verrassend alternatief voor rundvlees of vis en staat meer op de menukaart.'

De slachterij in Ermelo heeft regelmatig onder vuur gelegen bij omwonenden en dierenactivisten. 'Als kleine sector zijn we gemakkelijker aan te pakken. Dat is jammer. We zijn open en transparant, blijven doorontwikkelen en verduurzamen en zorgen voor topkwaliteit vlees en veel werkgelegenheid. We lopen voorop en willen dat blijven doen', besluit Van Wolfswinkel.


Volledige eendenintegratie van BR-Tomassen in Ermelo

Duck-To Farm is de eendenintegratie van BR-Tomassen in het Gelderse Ermelo. Van jong eendenkuiken tot leggend moederdier, van broedei tot kuiken en van kuiken tot vleeseend. Alle dieren groeien in eigen beheer op volgens het 'Duck Quality Program From Farm to Fork'. De integratie regelt de kwantiteit en kwaliteit binnen de totale productieketen. Duck-To heeft ook enkele bedrijven die officieel zijn geregistreerd als scharreleendbedrijf. Dit betekent onder andere maximaal 25 kilo dieren per vierkante meter en minimaal op 49 dagen slachten. De afzet van dit plussegment is klein. Het is een niche in een al kleine nichemarkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer