Fransen willen maand lang geen eenden en ganzen houden

In het zuidwesten van Frankrijk hebben producentenorganisaties en boeren het voorstel gedaan om tussen 15 december en 15 januari geen eenden en ganzen te houden. Hiermee proberen ze de gevolgen van vogelgriep in te dammen.

Fransen+willen+maand+lang+geen+eenden+en+ganzen+houden
© Twan Wiermans

Achter het initiatief zitten de foie gras producentenorganisatie Palso en pluimveeorganisatie Airvol. Ze hebben hun voorstel gepresenteerd aan het Franse ministerie van landbouw en wachten op dit moment de reactie van de Franse landbouwminister Julien Denormandie af. De organisaties schatten dat de maand leegstand in totaal 12 miljoen euro kost. De organisaties hopen dat de Franse overheid de kosten hiervan wil compenseren.

Sinds november 2021 heeft de regio al te maken met vogelgriepuitbraken. Het gaat om het gebied dat grofweg tussen Bordeaux en Toulouse ligt, een gebied met een relatief hoge pluimveedichtheid. Het gebied is goed voor ongeveer 40 procent van de Franse foie gras-productie.


Voor de Kerst

In deze periode in de winter zullen zo'n 500.000 eenden minder worden gehouden in de 68 gemeenten met de hoogste pluimveedichtheid. Voor de datum van 15 december is gekozen, omdat de ganzen en eenden dan nog voor de kerst geslacht kunnen worden. Een belangrijk moment in de consumptie van eend- en ganzenproducten.

De maand is bedoeld als test, geven de organisaties in verschillende Franse media aan. In totaal zal de productie van pluimvee in het gebied 40 procent lager uitvallen in deze periode. Sinds november heeft Frankrijk meer dan 1.300 uitbraken van hoogpathogene vogelgriep op pluimveebedrijven vastgesteld. In totaal 19,2 miljoen dieren moesten hiervoor worden geruimd om verdere verspreiding tegen te gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer