Frankrijk begint met grootschalige vaccinatiecampagne voor eenden

Frankrijk is begonnen met een grootschalige campagne om eenden te vaccineren tegen vogelgriep. De autoriteiten willen zo voorkomen dat de gehouden vogels bij een nieuwe uitbraak massaal moeten worden gedood.

Frankrijk+begint+met+grootschalige+vaccinatiecampagne+voor+eenden
© Twan Wiermans

Bedrijven met meer dan 250 eenden zijn verplicht mee te doen aan het initiatief. Dierenartsen verwachten dat het komende jaar ongeveer 60 miljoen van de watervogels worden ingeënt. Het vaccin moet twee keer worden toegediend. Frankrijk heeft de eerste 80 miljoen doses besteld bij farmaceut Boehringer Ingelheim.

De Franse pluimveesector is herhaaldelijk opgeschrikt door uitbraken van vogelgriep. Bestuurder Jocelyn Marguerie van dierenartsenorganisatie SNGTV verwacht dat de vaccinatiecampagne grootschalige uitbraken voorkomt. 'We gaan door vaccinatie alleen nog maar individuele ziektegevallen zien', voorspelt ze.

Frankrijk is voor zover bekend het enige land in Europa dat zo'n grote vaccinatiecampagne voor eenden heeft opgezet. Niet iedereen is enthousiast over het initiatief. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft bijvoorbeeld nieuwe importbeperkingen opgelegd aan pluimvee uit Frankrijk vanwege de vaccinatiecampagne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer