Franse veldproef vaccineren vogelgriep lijkt positief uit te pakken

Sinds mei loopt er een veldproef met twee vaccins tegen vogelgriep bij eenden op zes bedrijven in Zuidwest-Frankrijk. CEO Marc Prikazsky van Ceva Santé Animale zegt dat de eerste resultaten aantonen dat het vaccin beschermt tegen ziekte, de uitscheiding vermindert en onderscheid mogelijk maakt tussen vaccin en veldvirus.

Franse+veldproef+vaccineren+vogelgriep+lijkt+positief+uit+te+pakken
© Twan Wiermans

De veldproeven worden uitgevoerd met vaccins van Ceva Santé Animal en Boehringer Ingelheim. Daarnaast loopt er in Nederland onderzoek met de vaccins bij Wageningen Bioveterinary Research bij kippen en in Italië bij kalkoenen.

De resultaten van de Franse proeven worden pas eind deze herfst bekend. Dan moet vooral ook blijken of de vaccins beschermen tegen het verspreiden van het veldvirus. 'Er mogen geen eenden zijn die niet ziek worden, maar wel het virus dragen. Die gezonde dragers zouden dan het veldvirus kunnen verspreiden', zegt hoogleraar aviaire pathologie Jean-Luc Guérin van de nationale diergeneeskundige school van Toulouse. 'Het virus zou zou dan kunnen evolueren naar meer virulente vormen of mogelijk zelfs op lange termijn mensen kunnen besmetten.'


Onderscheid tussen vaccin- en veldvirus

Om te kunnen herkennen dat er gezonde dragers zijn, is het noodzakelijk dat het vaccinvirus en veldvirus zijn te onderscheiden. Bij beide vaccins die worden getest in Frankrijk en ook bij de vaccins die in Nederland en Italië worden getest, is dit mogelijk.

Het kunnen onderscheiden van gevaccineerde dieren en pluimvee dat met een veldvirus van vogelgriep is besmet is ook essentieel om handelsbelemmeringen te voorkomen. Dat vraagt ten eerste om aanpassing van Europese regels. Adjunct-directeur generaal Voeding Emmanuelle Soubeyran van het ministerie van Landbouw en tevens Chief Veterinary Officer, zegt in dit verband: 'Aan het eind van het jaar of begin 2023 moet een ontwerp voor een Europese verordening worden gepubliceerd.'

Momenteel weigeren de Verenigde Staten, Canada, Japan en verschillende Aziatische landen gevaccineerde dieren of producten toe te laten vanwege het risico van invoer van het vogelgriepvirus. 'De Europese Unie heeft gevraagd de kwestie te bespreken op de volgende conferentie van de Wereldorganisatie voor diergezondheid in oktober op Sicilië', voegt Soubeyran eraan toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer