Vogelgriep op eendenbedrijf met ouderdieren in Nijkerk

Op een bedrijf met ouderdieren voor eenden in de gemeente Nijkerk is vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf met circa 10.000 eenden wordt geruimd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Vogelgriep+op+eendenbedrijf+met+ouderdieren+in+Nijkerk
© Marcel Berendsen

In de 1-kilometerzone ligt één ander pluimveebedrijf waar op dit moment geen dieren worden gehouden. In de 3-kilometerzone liggen zes andere pluimveebedrijven. Het besmette bedrijf ligt aan de rand van het pluimveedichte gebied in de Gelderse Vallei. Daarom worden deze zes bedrijven de komende 14 dagen door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.


202 bedrijven op slot

In de 10-kilometerzone liggen 196 andere pluimveebedrijven. Daarmee vallen er in totaal 202 bedrijven in het gebied waar een vervoersverbod geldt. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10-kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Bezoekverbod en ophokplicht

Er geldt een landelijk bezoekverbod voor vogelverblijfplaatsen met risicovogels. Daarbij is er een hygiëneprotocol voor de noodzakelijke bezoekers of het pluimveeservicebedrijf. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen als kippen, maar ook water- en loopvogels.

Sinds 5 oktober is ook de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, water- en loopvogels.

In het kader van de besmetting op deze locatie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer