Eendenhouderij mag niet groeien van Tweede Kamer

De eendenhouderij in Nederland mag niet toenemen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Dinsdag stemde de Tweede Kamer over een motie van deze strekking waarin zij groei 'onwenselijk' noemt.

Eendenhouderij+mag+niet+groeien+van+Tweede+Kamer
© Twan Wiermans

De motie was eerder ingediend door het inmiddels opgestapte Kamerlid Leonie Vestering (Partij voor de Dieren), maar er werd dinsdag pas over gestemd. In de motie stelt ze dat de eendenhouderij 'kampt met grote dierenwelzijnsproblemen', en dat 'eenden vatbaarder zijn voor het vogelgriepvirus dan kippen'. Voor de eendenhouderij bestaat geen stelsel van productierechten, waardoor veehouders in principe kunnen overstappen naar het fokken van eenden. Dat noemt Vestering onwenselijk. Een meerderheid van de Tweede Kamer is dezelfde mening toegedaan.

In 2022 had de Partij voor de Dieren met ruwweg dezelfde argumenten gevraagd om een verbod op de eendenhouderij in Nederland, maar toenmalig landbouwminister Henk Staghouwer voelde daar niets voor. Het is onduidelijk op welke wijze demissionair landbouwminister Piet Adema uitvoering gaat geven aan de motie.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telde Nederland in 2022 vijftig bedrijven die zich bezighouden met slachteenden. Zij hielden samen 644.000 dieren. Sinds 2000 is het aantal eendenhouders met ongeveer de helft afgenomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer