Rabobank: zuivelmarkt blijft groeisector

90,6 miljard kilo zuivelproducten is vorig jaar verhandeld. Hoewel dit minder is dan het jaar ervoor, blijft het een groeisector. Dat verwacht Rabobank, die onlangs de World Dairy Map publiceerde. Wel speelt bij die groei de veranderende globalisatie een rol.

Rabobank%3A+zuivelmarkt+blijft+groeisector
© Twan Wiermans

In 2021 werd een recordvolume van 95 miljard kilo zuivelproducten verhandeld. Tussen 2017 en 2022 liet de zuivelhandel een gemiddelde jaarlijkse groei zien van 1,1 procent, al ging de groei met pieken en dalen.

Op de World Dairy Map van de bank staan opvallende handelsstromen. Zo exporteert Nieuw-Zeeland veel naar China. Dit is de grootste stroom. Op 2 komen de Verenigde Staten naar Mexico, gevolgd door de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk (VK). In 2022 was het VK de grootste zuivelhandelspartner van de EU.

Verder gaan er veel zuivelproducten van Belarus naar Rusland. Een kleine verschuiving in het volume van deze handelsstromen kan al fundamentele gevolgen hebben voor de wereldwijde zuivelmarkt, stellen de Rabobank-analisten.


Zuivel kan tegen stootje

Toch lijkt de zuivelhandel tegen een stootje te kunnen. De structuur is niet ingrijpend veranderd door bijvoorbeeld de heftige gevolgen van de coronapandemie en de spanningen die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengt.

De wereldwijde markt voor basiszuivelproducten maakt een periode door van grote volatiliteit van de grondstofprijzen. Sterke schommelingen in vraag en aanbod liggen daaraan ten grondslag. In 2022 stegen de prijzen van zuivel op de grondstoffenmarkten in Australië en Nieuw-Zeeland richting recordhoogte, wat een uitdaging vormde voor importeurs. Ook de sterke positie van de Amerikaanse dollar in die tijd verhoogde de druk voor zuivelimporteurs en had gevolgen voor de handel.

Inmiddels hebben zwakke 'fundamenten' in 2023 hun intrede gedaan. Volgens de Rabobank-analisten gaat het daarbij om bijvoorbeeld een trage groei van de vraag naar zuivelproducten en een zwakke groei van de melkaanvoer. Ook de handel naar belangrijke exportbestemmingen, zoals China, verliep langzaam. Dit zorgt niet alleen voor verlichting in de marges van zuivelverwerkers, maar werkt door in de hele keten en leidt tot lagere melkprijzen op boerderijniveau.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer