Lactalis wereldwijd grootste zuivelbedrijf

De omzet van de top 20 zuivelbedrijven in de wereld daalde vorig jaar licht met 1,9 procent. Het effect van de coronacrisis is kleiner dan verwacht volgens de experts van Rabobank. Het Franse Lactalis klom in 2021 naar de eerste plaats. De opmars van China en plantaardige zuivelvervangers zorgt voor veranderingen in de top.

Lactalis+wereldwijd+grootste+zuivelbedrijf
© President

De private onderneming Lactalis heeft Nestlé dit jaar van de nummer 1-positie gestoten. Dat komt volgens Mary Ledman, Global Dairy Strategist van Rabobank, door de strategie van groei en wereldwijde acquisitie. Daardoor is het bedrijf van plaats 9 in 2000 opgeschoven naar marktleider in 2021.

De zuivelbedrijven spelen volgens Rabo Dairy Analist Richard Scheper in op de consumentenvraag naar duurzaamheid. 'Ze hebben allemaal duurzaamheid in hun programma staan en willen in 2050 CO2-neutraal zijn. Dat duurzaamheid belangrijk is, blijkt onder andere uit de groei van 30 procent voor kaas met duurzaamheidslabel en 20 procent bij yoghurt.'


Alternatieve producten

De zuivelondernemingen krijgen te maken met de groei van alternatieve producten, met name die gebaseerd zijn op haver en amandelen. Danone heeft via de acquisitie van WhiteWave Foods hier al een goede positie verworven. De omzet van deze dochter groeide vorig jaar. Als dat bij de zuiveltak van Danone wordt opgeteld, stijgt deze onderneming van plaats 4 naar 3.

Door de groei van de plantaardige zuivelproducten wordt de definitie van wat zuivel is vertroebeld. Zeker ook omdat er producten op de markt komen die deels uit zuivel en deels uit plantaardige producten bestaan, aldus Scheper. Rabobank verwacht dat de zuivelbedrijven verder zullen groeien met speciale zuivelproducten en plantaardige vervangers.

De zuivelondernemingen zullen verder gaan met overnames en daardoor groeien. De grote Chinese zuivelbedrijven Yili en Mengniu staan nu respectievelijk op plaats 5 en 8, maar hebben flinke groeiambities. Die willen ze waar maken door overnames in het buitenland. China blijft daarbij wereldwijd de grootste zuivelimporteur.


Marge melkveehouders onder druk

De melkveehouders staan wereldwijd voor een flinke uitdaging. Door droogte stijgen de voerkosten en inflatie zorgt voor een verdere druk op de marges. Die zullen volgens Rabobank krap blijven. Dat zal de groei van de melkproductie in de zeven belangrijkste exportregio's, Verenigde Staten, Europese Unie, Nieuw Zeeland, Australië, Brazilië, Argentinië en Uruguay, van melk beperken tot minder dan 1,2 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer