EU-landen ageren tegen verstoring markten door Oekraïne

Vijf premiers van Midden-Europese EU-landen hebben een gezamenlijke brief gestuurd aan Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Daarin roepen de premiers op om iets te doen tegen de verstoring van agrarische markten in hun landen door de gestegen Oekraïense landbouwimport, vooral van graan.

EU%2Dlanden+ageren+tegen+verstoring+markten+door+Oekra%C3%AFne
© Europese Unie 2022

De premiers van Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije maken zich zorgen over de gevolgen van de vrije doorgangsroutes over land naar Oostzeehavens in Litouwen en Polen en de Zwarte Zeehavens in Bulgarije en Roemenië.

Door de EU-corridors is de Oekraïense graanexport naar de EU vorig jaar fors gestegen. Bovendien zijn de meeste invoerrechten opgeschort. Veel Oekraïense landbouwproducten komen nu met EU-steun vooral in die vijf landen terecht, waar ze voor lokale boeren de markt verstoren en voor inkomensverliezen zorgen.

De kwestie is al langer onderwerp van discussie tussen de Midden-Europese landen en de Europese Unie. De LNV-ministers van die EU-landen hebben tevergeefs aangedrongen op beperking van de steunmaatregelen aan Oekraïne. De EU wil alleen enkele tientallen miljoenen euro noodsteun uittrekken voor een beperkt aantal direct getroffen Europese boeren, maar niet voor alle sectoren in alle EU-landen.


Hoger niveau

Met de brief van de vijf premiers aan de commissievoorzitter wordt de kwestie naar een hoger diplomatiek en politiek niveau getild. Ze suggereren nu dat het herinvoeren van tarieven op Oekraïense graanexport een oplossing zou kunnen zijn. Al eerder hebben EU-commissarissen gezegd dat ze die 'solidariteitsmaatregel' niet willen intrekken.


Vooral in Polen ligt de kwestie gevoelig. Daar worden later dit jaar parlementsverkiezingen gehouden. Veel boeren en plattelanders verwijten de Poolse PiS-regering te weinig voor de boeren op te komen en zich te veel te houden aan EU-regels. De Poolse regeringscoalitie wijst er op dat ze juist veel EU-subsidies heeft binnengesleept.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer