Grondstoffen veevoer blijven aan de prijs

De prijzen van mengvoer voor kippen en varkens en krachtvoer voor koeien lieten sinds vorig najaar een stijgende lijn zien. De piek lijkt de afgelopen zomermaanden bereikt te zijn. Van een forse daling is nog geen sprake.

Grondstoffen+veevoer+blijven+aan+de+prijs
© Tony Tati

Zowel eiwitrijke als energierijke grondstoffen begonnen in de herfst van 2020 flink in prijs te stijgen. Belangrijkste oorzaak van de prijsstijgingen: een krap aanbod ten opzichte van de vraag. Door tegenvallende oogsten in Amerika, Europa en Rusland was in het achter ons liggende seizoen zowel het aanbod van energierijke als eiwitrijke grondstoffen krap.

Dat gold niet alleen voor de 'grote' producten als sojaschroot, mais en granen, maar ook voor de kleinere stromen. Zo was afgelopen winter het aanbod bietenpulp krap, en was ook citruspulp maar beperkt beschikbaar. Ook aan zonnepitschroot was moeilijk te komen.


Vergevorderd

Inmiddels is de nieuwe oogst van gewassen op het noordelijk halfrond vergevorderd. Rond de tiende van iedere maand komt het Amerikaanse Ministerie van landbouw (USDA) met een rapport (WASDE) over voedergrondstoffen. Hierin staan schattingen van productie, consumptie en eindvoorraden. In het WASDE-rapport dat vorige maand verscheen, stelde de USDA eerdere prognoses sterk naar beneden bij. Het verlaagde voor zowel tarwe als mais de producties en voorraden, in het bijzonder de Russische graanproductie. Deze publicatie leidde tot graanprijzen die sterk fluctueerden en een stijgende lijn lieten zien.

Inmiddels lijkt er weer wat meer rust op de graanmarkt. Al is er nog steeds sprake van opwaartse druk op de prijzen. De oogst van tarwe en gerst op het Noordelijk halfrond is bijna voltooid en de opbrengsten zijn wisselend. In Nederland is de graanoogst zo goed als afgerond en de opbrengsten vallen gemiddeld genomen tegen. Graanverwerkers gaan ervan uit dat de opbrengsten van gronden waar in normale jaren 10 ton tarwe per hectare wordt geoogst, nu gemiddeld blijven steken onder de 9 ton. En ook in andere Europese landen gaan de opbrengstprognoses voor graan omlaag.


Aanbod gerst krap

Het prijsverschil tussen gerst en tarwe is klein omdat het aanbod van gerst krap is. Door de relatief krappe tarwebalans blijft tarwe duur.

Wat betreft mais zijn de oogstverwachtingen positief voor Oekraïne, maar ook in de Verenigde Staten. De opbrengst van de tweede maisoogst in Brazilië is wat achtergebleven bij de verwachtingen. En ook in Europa is sprake van naar beneden bijgestelde oogstverwachtingen. Dit komt vooral door droogte op de Balkan en in Hongarije.


Soja-oogst VS

De verwachtingen over de oogst van soja in de Verenigde Staten zijn hooggespannen. Gunstig weer in augustus leidde tot het naar boven bijstellen van de oogstverwachtingen tot een aanmerkelijk hoger niveau dan vorig jaar. De goede oogstverwachtingen zorgden de afgelopen week voor enige prijsverlaging van soja op de beurzen. In combinatie met het oplopen van de euro/dollar-koersverhouding zorgt dit voor aantrekkelijker prijzen voor de inkopers van mengvoerproducenten. Farmers4all verlaagt deze week de prijs van sojaschroot met 50 cent per 100 kilo naar 43,20 euro. In het kielzog van de sojaprijzen zakt ook de prijs van raapschroot. Al is wereldwijd het aanbod van raapzaad aan de krappe kant.

Al met al lijken grondstoffen voor veevoeders voorlopig flink aan de prijs te blijven. Een belangrijke factor daarin is de grote vraag uit China. De Chinese varkensstapel is na grootschalige uitbraken van Afrikaanse varkenspest weer gegroeid naar het niveau van eind 2017, voordat de pestuitbraken begonnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer