Na recordjaren voorziet Rabobank in 2024 daling van landbouwprijzen

Na drie jaar van records gaan de wereldwijde landbouwprijzen in 2024 weer dalen. Producenten vergroten hun aanbod gebaseerd op het huidige hoge prijsniveau, terwijl de vraag juist inzakt. Dat schrijven onderzoekers van Rabobank in hun nieuwe 'agri commodity markets research outlook'.

Na+recordjaren+voorziet+Rabobank+in+2024+daling+van+landbouwprijzen
© Dirk Hol

De wereldmarktprijs van belangrijke basisgrondstoffen als suiker, koffie, mais en sojabonen daalt, verwacht de bank. Daarmee is een trendbreuk te zien met de afgelopen drie jaar, toen de prijzen juist over de kop gingen door oorlogen, ongunstig weer en stijgende energie- en inputkosten.

Consumenten hebben nog altijd te maken met economische uitdagingen als hoge inflatie en rentetarieven. Daardoor blijft de vraag zwak, denkt Rabobank, lagere prijzen en een grotere beschikbaarheid ten spijt.

Niet alleen voor de eerdergenoemde producten, maar ook op andere belangrijke agrigrondstofmarkten blijft onzekerheid bestaan. Ontwikkelingslanden zijn sterk afhankelijk van tarwe. Maar dit gewas blijft hinder ondervinden van weersverstoringen en mogelijke beperkingen van uitvoer door Rusland. Ondanks de grote hoeveelheden tarwe die boeren in dit land produceren en opslaan.


Winnaar of verliezer

Hoofd landbouwgrondstoffen Carlos Mera van Rabobank: 'Producenten worstelen nog steeds met de naweeën van oorlog, extreem weer, hoge inputinflatie en een zwakke consumentenvraag. Maar ze verwachten dat de situatie in 2024 enigszins normaliseert. Wie als winnaar of verliezer uit de bus komt, zal blijken aan de hand van de ontwikkeling van de prijzen van landbouwgrondstoffen volgend jaar.'

Rabobank houdt in 2024 rekening met een recordoogst van 163 miljoen ton sojabonen in Brazilië, nu het La Niña-weer plaatsmaakt voor El Niño. Ook wordt verwacht dat de productie in Argentinië, 's werelds grootste exporteur van sojaproducten, zich na de mislukte oogst van vorig jaar weer herstelt. Hierdoor groeien de voorraden wereldwijd.

De suikermarkt zal in 2024 weer stabiliseren, voorspelt de bank. In 2023 stegen de prijzen nog naar het hoogste punt in twaalf jaar tijd, door tegenvallende oogsten in Thailand en India. Rabobank verwacht verder dat de koffiemarkt in 2024/2025 een overschot van 6,8 miljoen zakken bereikt, vooral door de aantrekkende arabicateelt in Brazilië en Colombia. Maar hoge inputkosten en een tekort aan arbeidskrachten maken dat boeren nog steeds met uitdagingen te maken hebben.


Tarwetekort

Wat betreft tarwe verwacht Rabobank voor de vijfde keer op rij een tekort op de wereldmarkt. Ook de oogst op het zuidelijk halfrond maakt de komende maanden weinig verschil, want de productie in zowel Argentinië als Australië is ondermaats. Door El Niño liggen de Australische akkers er mogelijk te droog bij in de aanloop naar het plantseizoen van 2024.

Weliswaar komt de Russische oogst voor 2024 waarschijnlijk boven de 87 miljoen ton uit, onzekere weersomstandigheden en exportbeperkingen blijven een rol spelen. Ondertussen lijden de tarweproductie en -export ook onder de oorlog in Oekraïne, waardoor de productie die overblijft voor export daalt.

'Het zal niet van een leien dakje gaan, maar de positievere vooruitzichten voor de meeste grondstoffen zouden de inflatie op voedselprijzen moeten afremmen', zegt Mera van Rabobank. 'De beprijzing van voedingsmiddelen hangt slechts deels af van de grondstofprijsontwikkeling. Ook hogere kosten voor energie, personeel, transport, verpakkingen et cetera spelen een rol.'

Door contractafspraken en onderhandelingsronden kan het daarnaast nog maanden duren voordat lagere landbouwprijzen doorfilteren naar consumenten, geeft Mera aan. 'Daarom is nu niet het moment om te proosten op herstel. Maar de vooruitzichten voor de inflatie van landbouwgrondstoffen zijn in ieder geval iets positiever dan voorgaande jaren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer