Lage dieselprijs zakt niet verder voor boer

De prijzen voor stroom, aardgas en brandstof zijn in de afgelopen weken flink gekelderd. Maar de bodem komt in zicht, door mondiale ingrepen in de markt. Ondernemers die aflopende contracten hebben, lijken er wijs aan te doen zich te oriënteren op een overstap.

Lage+dieselprijs+zakt+niet+verder+voor+boer
© Twan Wiermans

Boeren kunnen garen spinnen bij de lage prijzen, maar door de huidige harde toplaag op de meeste akkers verdampt er ook voordeel. Gezien de coronacrisis kan oriënteren op lagere stroom-, aardgas- en brandstofkosten echter geen kwaad, is de opstelling van LTO Ledenvoordeel.

'Aan het begin van de coronacrisis daalde de prijs van olie, met als gevolg ongekend lage prijzen voor brandstof en energie. Tot afgelopen weekend de olieproducenten besloten de oliekraan dicht te draaien', zegt Rose Jeronimus van LTO Ledenvoordeel.

'Door de crisis daalde de vraag naar olie. En daar kwam nog eens bij dat we een heel zachte winter achter de rug hebben, waardoor er veel olie beschikbaar was. Daarnaast zorgde een strijd tussen Rusland en OPEC-leider Saoedi-Arabië ook voor een overvloed aan olie op de wereldmarkt', vervolgt Jeronimus.

Het blijft wel koffiedik kijken, want ook de vraag zal verminderen zolang de crisis voortduurt

Rose Jeronimus, content marketeer bij LTO Ledenvoordeel

Olie op het vuur

De Russen hun wilden tot voor kort hun productie niet verlagen, ook niet na langdurig overleg met de OPEC. Daarom gingen de Saoedi's zelf ook maar weer meer olie produceren. 'En Rusland reageerde daar vervolgens weer op met een – je raadt het al – productietoename', duidt Jeronimus.


En die prijzenoorlog had forse prijsverlagingen als gevolg. Gunstig dus voor boeren aan de pomp, stelt Jeronimus. Begin dit jaar kostte een vat olie nog 70 dollar en vlak voor de coronacrisis stond de olieprijs op 50 dollar per vat. In de crisis werd dat alsmaar lager, tot zelfs 20 dollar per vat.

10 procent uit de markt

Nu hopen de verschillende olielanden de prijzen weer omhoog te krijgen door productievermindering. Afgelopen weekend heeft de OPEC een akkoord gesloten met Rusland. Mexico en de VS hebben zich hier ook bij aangesloten.

Afgesproken is dat iedereen op heel korte termijn 10 procent minder olie gaat produceren. In de maanden mei en juni worden er 9,7 miljoen vaten olie per dag minder geproduceerd. En in de tweede helft van 2020 gaat de productie omlaag met 7,7 miljoen vaten per dag.

Agrarische sector

'De kans dat de prijzen nog verder gaan dalen, neemt dus zienderogen af', zegt Jeronimus. 'Want als de productie vermindert, gaan de prijzen weer omhoog.' Dat betekent dat de huidige lage prijzen voor brandstof en energie binnenkort waarschijnlijk weer zullen stijgen.

• Bekijk de marktprijzen van energie

Voor de agrarische sector die nu al te kampen heeft met minder inkomsten en veel extra kosten is dat slecht nieuws. 'Het is dus zaak voor veel ondernemers om nu die dieseltank te laten afvullen of alvast een nieuw energiecontract voor 2021 af te sluiten. Want de olielanden hebben ook afspraken gemaakt voor de langere termijn.'

Boer met tank

Zo hebben Rusland en Saoedi-Arabië in elk geval tot en met april 2022 afgesproken om minstens 5,8 vaten per dag minder te gaan produceren. 'Het blijft wel koffiedik kijken, want ook de vraag zal verminderen zolang de crisis voortduurt', laat Jeronimus weten.

LTO-leden die voor 1 april 2021 kunnen overstappen of een variabel contract hebben, kunnen in elk geval gebruik maken van de gunstige prijzen met extra collectieve korting bij verschillende energieleveranciers. Jeronimus: 'En eigenaren van een dieseltank krijgen door de lage brandstofprijzen nu extra goedkope diesel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer