Natuurclubs: PlanetProof moet eisen aan melkveehouders aanpassen

Een collectief van acht natuurorganisaties vindt het de hoogste tijd dat het keurmerk On the way to PlanetProof de eisen aanpast die aan deelnemende melkveehouders worden gesteld.

Natuurclubs%3A+PlanetProof+moet+eisen+aan+melkveehouders+aanpassen
© Twan Wiermans

Dat stellen de organisaties in reactie op een recente uitspraak van de Reclame Code Commissie dat het keurmerk moet worden aangepast, omdat dit in tegenstelling tot wat wordt geschetst niet zou bijdragen aan het verbeteren van natuurkwaliteit en biodiversiteit.

Volgens de natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten, draagt On the way tot PlanetProof juist bij aan biodiversiteitsverlies, vooral in de veenweidegebieden. Het zou aansturen op verdere intensivering van de melkveehouderij, waar weidevogels de dupe van worden.


Met de uitspraak van de Reclame Code Commissie is het volgens de clubs de hoogste tijd om de eisen voor het keurmerk aan te passen. De natuurorganisaties roepen de onafhankelijke Stichting Milieukeur en de gebruikers van het keurmerk, en met vooral zuivelconcern Royal Friesland Campina, op tot onmiddellijke aanpassing van de voorwaarden.

'Pas dan gaat On the way to PlanetProof wel bijdragen aan verbetering van de natuur, zoals het keurmerk nu stelt. In het kort betekent het dat melkveehouders die zich effectief inzetten voor weidevogels daarvoor ook beloond moeten worden. En dat andere melkveehouders gestimuleerd worden om effectieve maatregelen voor weidevogels te nemen', schrijven de organisaties.


CO2-uitstoot per liter

In het keurmerk wordt gestuurd op CO2-uitstoot per liter melk. Hoe efficiënter het boerenbedrijf, hoe minder uitstoot per liter melk, wat leidt tot verbetering van het klimaat, is de gedachte achter een van de doelstellingen. Maar in de praktijk betekent dat volgens de natuurorganisaties dat boeren worden beloond voor het inzaaien van hoogproductief raaigras, dat meerdere keren per jaar wordt gemaaid. 'Dit komt de biodiversiteit en dus de natuurkwaliteit niet ten goede. Zulke percelen zijn ongeschikt voor weidevogels en ook voor veel soorten vlinders en bijen.'

Boeren die juist produceren met oog voor natuurkwaliteit en weidevogelbeheer, komen nu niet in aanmerking voor vergoedingen binnen On the way to PlanetProof. Dit moet veranderen, stellen de clubs. 'Deze boeren moeten beloond gaan worden op hun prestaties per hectare en niet per liter melk.'

Overigens schiet niet alleen Royal FrieslandCampina in de ogen van de organisaties tekort, maar geldt dit ook voor andere zuivelketens, zoals het programma 'Beter voor Koe, Natuur en Boer' van zuivelconcern Royal A-ware en supermarktketen Albert Heijn. De oproep is ondertekend door Vogelbescherming Nederland, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuur en Milieu Overijssel, Friese Milieu Federatie, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, Vereniging Noardlike Fryske Wâlden en It Fryske Gea.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer