Aardappeltelers mogen voor keurmerk meer middel gebruiken

De actieve stofnorm voor consumptieaardappelen die worden geteeld volgens de richtlijnen van het keurmerk On the way to PlanetProof is voor dit groeiseizoen verhoogd vanwege de hoge druk van phytophthora.

Aardappeltelers+mogen+voor+keurmerk+meer+middel+gebruiken
© Koos van der Spek

Dit meldt certificeringsbeheerder SMK. Het besluit om de actieve stofnorm voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verhogen is genomen door het college van deskundigen agrofood plantaardig van On the way to PlanetProof. In 2021 werd een vergelijkbare maatregel afgekondigd. Toen bezorgde een natte zomer aardappeltelers ook veel problemen met phytophthora.

Voor dit teeltseizoen verhoogt On the way to PlanetProof de norm voor aardappelen geteeld in Nederland en Duitsland met 3,7 kilo per hectare voor lange teeltduur en 3,5 kilo per hectare voor korte teeltduur. Lange teeltduur is in dit geval een teelt langer dan vier maanden. De norm voor lange teeltduur wordt hiermee 11,2 kilo actieve stof per hectare en voor korte teeltduur 8,5 kilo per hectare.


In een verklaring stelt SMK dat de natte weersomstandigheden zorgen voor een hoge schimmeldruk in verschillende regio's in Nederland en Duitsland. Het risico bestaat dat phytophthora zich verder verspreidt en de knollen aantast. Om dit te voorkomen zijn akkerbouwers volgens de certificeerder genoodzaakt andere fungiciden met een hoger actieve stofgehalte in te zetten. Dit om te voorkomen dat veel productie verloren gaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer