Milieukeur: 'Eisen PlanetProof houden al rekening met weidevogels'

Ook met de huidige eisen die worden gesteld aan het keurmerk On the way to PlanetProof is het al mogelijk voor melkveehouders om beter rekening te houden met weidevogels.

Milieukeur%3A+%27Eisen+PlanetProof+houden+al+rekening+met+weidevogels%27
© Twan Wiermans

Dat stelt Stichting Milieukeur (SMK) in reactie op het bericht van diverse natuurorganisaties waarin ze aangeven dat On the way to PlanetProof onvoldoende bijdraagt aan natuur en biodiversiteit. SMK verwelkomt wel de oproep van de organisaties om in de eisen voor melkveehouders beter rekening te houden met weidevogels. 'Het is belangrijk dat natuurorganisaties aandacht blijven vragen voor ambitieverhoging binnen alle keurmerken', schrijft SMK in de reactie.

De aanleiding voor de oproep van de natuurorganisaties is de uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC) over een tv-spot van On the way to PlanetProof. De RCC stelt dat voor zuivelproducten de claim van On the way to PlanetProof op het punt van natuur onvoldoende is aangetoond. De uitspraak doet in de ogen van SMK geen recht aan de bovenwettelijke inspanningen van boeren op het gebied van natuur, klimaat en dier. De data om de claim 'betere keuze voor natuur' te onderbouwen, zijn bekend. SMK gaat daarom naar aanleiding van de uitspraak in hoger beroep.


De natuurorganisaties stellen dat het keurmerk te veel nadruk legt op reductie van broeikasgasemissie en intensivering, wat nadelig zou zijn voor de natuurwaarden. Deze stellingname is niet gebaseerd op de uitspraak van de RCC. SMK stelt op basis van data te kunnen aantonen dat het keurmerk juist bevorderlijk is voor de combinatie van natuur én klimaat én ook dierenwelzijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer