PlanetProof borgt voldoende weidegang jongvee

On the way to PlanetProof laat vanaf dit jaar borgen dat jongvee in de melkveehouderij in de eerste twee levensjaren ruime weidegang krijgt. Het borgen gaat via een opzet van Stichting Weidegang.

PlanetProof+borgt+voldoende+weidegang+jongvee
© SMK

De meeste melkveehouders die deelnemen aan On the way to PlanetProof geven hun jongvee al weidegang. Een goede werkwijze hiervoor leert jongvee weiden en draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van de dieren. Maar niet alle melkveehouders pakken weiden van jongvee via een vast plan aan.

SMK, de organisatie achter On the way to PlanetProof, heeft Stichting Weidegang daarom gevraagd een aanpak te ontwikkelen waarmee jongvee op een doordachte manier leert weiden. Stichting Weidegang werkte drie beweidingsschema's uit waarvan de aanpak aansluit op de verschillende opzet van melkveebedrijven.

Elk beweidingsschema zorgt ervoor dat het jongvee gemiddeld ruim boven honderd dagen weidegang krijgt. Tegelijkertijd wordt er ook rekening gehouden met de juiste leeftijd en het seizoen waarin jongvee de wei in kan.


Weidegang getest in pilot

Dit jaar loopt er een pilot op achthonderd melkveebedrijven. De schema's B en C zijn het populairst, merkt Kees-Jaap Hin van Stichting Weidegang. 'Terwijl beweidingsschema A het beste is. Dat schema is ook het meest complex.' Bij schema A wordt het jonge jongvee, afhankelijk van de leeftijd, in twee groepen geweid.

'Het is belangrijk dat het jongvee in het eerste jaar in een stabiele groep zit met weinig leeftijdsverschil, waarbij je goed zicht hebt op de dieren', vervolgt Hin. 'De kalveren moeten immuniteit opbouwen tegen maag-, darm- en longwormen. Het tweede jaar zijn de dieren meer grasbenutters en kunnen ze tot diep in de herfst buiten lopen.' Dit najaar wordt de pilot geëvalueerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer