Chinese varkensvleesbedrijven lijden grote verliezen

De twintig grootste beursgenoteerde varkensproducenten van China gaan in 2023 naar schatting een verlies lijden van ruim 2 miljard euro. Als reden worden lage prijzen en hoge kosten genoemd.

Chinese+varkensvleesbedrijven+lijden+grote+verliezen
© Henk Riswick

De twintig varkensvleesbedrijven leden volgens veredelingsbedrijf Genesus Genetics een gezamenlijk verlies van ongeveer 2,09 miljard euro. Met elkaar brachten de twintig bedrijven in de eerste zes maanden van 2023 77,2 miljoen varkens op de markt en leden ze een berekend verlies van ongeveer 27,10 euro per dier. Genesus Genetics baseert deze cijfers op de halfjaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven, die eind augustus moesten worden ingediend.

Op basis van het verlies per dier van 27,10 euro berekende Genesus Genetics de financiële schade voor de hele sector. Als wordt uitgegaan van 375 miljoen geslachte varkens in de eerste helft van 2023, dan komt het toegerekend verlies voor de hele sector op 10 miljard euro. Andere Chinese bronnen melden dat de drie belangrijkste bedrijven Muyuan, Wen's en New Hope samen te maken hadden met een totaal verlies van 1,33 miljard euro.


Break-evenpoint

Ook in de eerste helft van 2022 draaiden de twintig onderzochte varkensvleesproducenten verlies. Lage prijzen en hoge voerkosten joegen het tekort toen op naar 2,52 miljard euro. In China zijn sinds eind juli de voerprijzen wat gezakt en de varkensvleesprijzen gestegen. Die bevinden zich nu iets boven het break-evenpoint dat in China ligt bij 2,17 euro per kilo levend gewicht.

De varkensvleesproductie in China steeg in de eerste zes maanden van 2023 met 3,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Recente uitbraken van Afrikaanse varkenspest waardoor het aantal zeugen kromp, temperen de groeiverwachting voor de tweede helft van dit jaar. Bovendien blijft de vraag naar varkensvlees achter bij de verwachtingen als gevolg van de economische zwakte.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA voorspelde in augustus in een rapport dat de varkensvleesproductie in China in 2024 met ongeveer 500.000 ton of ongeveer 1,0 procent tot 56,0 miljoen ton zou dalen in vergelijking met het voorgaande jaar. Voor het lopende jaar wordt een stijging van 2 procent tot 56,5 miljoen ton verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer