Studenten komen met hybrideyoghurt

Een yoghurt op basis van koemelk en plantaardige melkalternatieven. Drie studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden hebben deze hybrideyoghurt geproduceerd. Zij zien hiervoor marktkansen.

Studenten+komen+met+hybrideyoghurt
© van hal larenstein

De studenten Hilde Slaghuis, Anke Vos en Mohammad Noman zijn aan de slag gegaan met een opdracht vanuit het Food Application Centre for Technology (Fact) om constante, lokale en duurzame producten te ontwikkelen voor bedrijfs- en organisatiekantines.

De studenten hebben yoghurt gemaakt van koemelk in combinatie met soja- of havermelk. Deze nieuwe hybrideyoghurt toont volgens het drietal aan hoe dierlijke en plantaardige ingrediënten elkaar kunnen versterken, met positieve gevolgen voor zowel dieren als het milieu.


Behoud natuurlijke ingrediënten

De studenten vonden het daarbij belangrijk om ook de nutriënten die van nature aanwezig zijn in melk te behouden. De combinatie van koemelk met een plantaardige drank als haver- of sojamelk maakt volgens de onderzoekers de overstap naar plantaardige producten voor consumenten gemakkelijker.

De afgelopen weken zijn er verschillende yoghurtvarianten geproduceerd met verschillende verhoudingen melk en plantaardige dranken, variërend van 90:10, 70:30 tot 50:50 voor zowel soja als haver. Belangrijke kenmerken van de eindproducten zijn beoordeeld en vergeleken met die van yoghurt op basis van zuivel.

Met een consumentenonderzoek is bepaald welke varianten het meest gewaardeerd werden door consumenten. Uit het onderzoek kwamen de zuivel/soja 50:50- en zuivel/haver 70:30-variant als favorieten naar voren. De resultaten tonen volgens de initiatiefnemers aan dat dit product geschikt is om verkocht te worden. Tijdens een duurzame markt op zaterdag 23 september in het gemeentehuis van Leeuwarden wordt het product gepresenteerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer