Melkveehouder Hagoort: 'Wat er niet in gaat, komt er ook niet uit'

Nieuwe Oogst houdt in samenwerking met LTO Melkveehouderij op maandag 18 september een webinar over een nieuwe waardering voor de sector. De oplossing hiervoor ligt volgens LTO in het ondernemerschap.

Melkveehouder Coen Hagoort uit het Zuid-Hollandse Waarder heeft zichzelf doelstellingen opgelegd voor een lagere uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast produceert hij duurzame energie met een windmolen en zonnepanelen. Hij richt zich daarmee vooral op het klimaat, een van de praktische waarden in de ambitie van LTO. 'We moeten met z'n allen naar beneden wat betreft uitstoot. Wat je kan doen, moet je doen', vindt Hagoort.

De melkveehouder is deelnemer van Koeien & Kansen. Door aanpassingen in zijn bedrijfsvoering bijvoorbeeld via het voerspoor probeert hij de uitstoot van broeikasgassen naar beneden te krijgen. 'Wij proberen aan de voorkant van de koe maatregelen te nemen, zodat we niet achteraf moeten corrigeren. Ons rantsoen bestaat uit voorjaarsgras, aangekochte snijmais en een beetje aardappelsnippers', licht de ondernemer toe.

Hagoort: 'Wij willen als Koeien & Kansen-boeren niet boven de 153 gram ruw eiwit komen in het totale rantsoen. Dan moet je in de zomer, als er eiwitrijk vers gras is, behoorlijk corrigeren.'

Dat lukt. 'Dit is een wat grovere voorjaarskuil die we later hebben gemaaid en in balen hebben gedaan, zodat we die in de zomer kunnen voeren. In dit gras zit 130 gram ruw eiwit. Zo hebben we een relatief eiwit arm rantsoen in de zomer als er voldoende aanbod is op eigen land.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer