Inzet gesekst sperma van stieren neemt toe, ook Angus hip

De inzet van gesekst sperma van stieren neemt de laatste jaren toe. CRV doet geen uitspraken over het exacte aandeel. Wel ziet de de grootste veeverbeteringsorganisatie van Nederland de laatste jaren een langzame en verdere toename. Ook het aandeel Belgisch witblauw stijgt. Daarnaast is er meer animo voor het Angus-vleesras.

Inzet+gesekst+sperma+van+stieren+neemt+toe%2C+ook+Angus+hip
© Pixabay

In Engeland worden wel cijfers over gesekst sperma genoemd. Hier is een sterke stijging te zien. Van maart 2022 tot en met februari 2023 was 76,5 procent van al het melkveesperma gesekst, duidelijk meer dan de 70,5 procent één jaar eerder. Enkele jaren daarvoor werd de grens van 50 procent gepasseerd.

'Het vertrouwen in gesekst sperma neemt toe', constateert Marco Winters, hoofd diergenetica bij het Agriculture and Horticulture Development Board.


Fosfaatrechten

In Nederland is een dergelijk hoog percentage melkveesperma geen optie. Dit zou leiden tot een groei van de melkveestapel. Dat gaat vanwege de fosfaatrechten niet.

Nederlandse cijfers worden niet bekendgemaakt. Toch signaleert Tonnie Vissers, productmanager genetica bij CRV Holding dat het gebruik van het gesekste SiryX-sperma op melkvee de laatste jaren langzaam maar zeker toeneemt. 'Melkveehouders maken bewuste keuzes, nu het aanhouden van jongvee als gevolg van de fosfaatrechten financieel minder aantrekkelijk is.'


Genoomfokwaarde

De genetische vooruitgang van de melkveestapel wordt verder verbeterd door het laten bepalen van de genoomfokwaarde van de kalveren. Daarbij wordt op basis van haren een genetisch profiel opgesteld.

Vissers: 'Daarmee kun je met een hogere betrouwbaarheid de genetisch beste pinken en vaarzen selecteren wat de genetische vooruitgang verder versnelt. De belangstelling hiervoor neemt toe, het aantal deelnemers ook. Op jaarbasis worden nu bij circa 2.500 melkveehouders ongeveer 80.000 dieren onderzocht.'


Ruim 30 procent stijging

Terwijl de inzet van Belgisch Witblauw-sperma op een deel van de veestapel al jaren bijna gemeengoed is, ziet de productmanager na een aantal jaren een stabiele afzet dit jaar een stijging naar ruim 30 procent.

'Als je meer dieren met SiryX-sperma insemineert, dan kun je meer koeien met een Belgisch Witblauw-stier insemineren. Met de extra opbrengst van de kruislingkalveren verdien je de meerkosten voor gesekst sperma met gemak terug.'

Opvallend is volgens Vissers ook de inzet van Angus-stieren. Dit ras werd afgelopen boekjaar op ongeveer 1 procent van de eerste inseminaties van het melkvee ingezet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer