AI Total brengt stieren onder bij K.I. Samen

Fokkerijorganisatie AI Total gaat samenwerken met K.I. Samen. Die laatste organisatie maakt niet alleen ruimte in haar EU-gecertificeerd ki-station voor de huisvesting en productie van AI Total-stieren. AI Total blijft wel eigenaar van die stieren. Ook worden de stieren van AI Total vermarkt door K.I. Samen, een aantal stieren zelfs exclusief voor Nederland en België. Beide organisaties blijven zelfstandig.

AI+Total+brengt+stieren+onder+bij+K%2EI%2E+Samen
© Job Hiddink

Jan de Vries, general manager bij AI Total: 'Door de huisvesting van een deel van deze stieren op het gecertificeerd ki-station van K.I. Samen kan de ontwikkeling van fokstieren verder worden geïntensiveerd. Het landelijk dekkend verkoopkanaal van K.I. Samen in Nederland en Vlaanderen biedt ons bovendien mogelijkheden voor het breder vermarkten van het hoogwaardige productaanbod van AI Total.'

Vooralsnog worden enkele jonge stieren van AI Total gestald. Het bedrijf heeft ook stieren staan in de Verenigde Staten, Canada, Ierland en Engeland. 'We werken al jarenlang goed samen met K.I. Samen. Ze verkochten al sperma van onze stieren, maar nu een aantal exclusief voor Nederland en België. Dat is voor ons een relatief kleine markt, geen keymarkt zoals de Verenigde Staten en China', vervolgt De Vries.


Goede gezondheidsstatus

Daarbij komt dat het ki-station en Nederland een goede gezondheidsstatus hebben, zegt de general manager: 'Dat maakt de export naar veel landen mogelijk. Ook stellen sommige landen de eis dat ze alleen sperma importeren dat in het geboorteland van de stier is geproduceerd. Voor Nederlandse stieren is dat dus in ons land.'

Daarbij komt dat Engeland uit de Europese Unie (EU) is gestapt. 'Dit betekent dat een stier bij verplaatsing naar de EU een half jaar in quarantaine moet', zegt De Vries.

Commercieel directeur Guus Verhaag van K.I. Samen signaleert dat de vraag vanuit de markt met een grote variatie aan eisen steeds diverser wordt. 'Om goede resultaten te behalen binnen ons fokprogramma, is juist focus belangrijk. Datgene fokken waar we goed en onderscheidend in zijn. Om zowel de volledige markt te kunnen bedienen als een goed fokprogramma te draaien, wordt samenwerking steeds belangrijker.'


Focus op breedte

Woordvoerder Patrick Friesen van K.I. Samen zegt dat bij de fokkerij de focus op brede koeien komt te liggen, vooral op basis van het aAa-systeem. 'Je ziet in de fokkerij dat er veel aandacht is voor de hoogste fokwaarde. Ondernemers kijken daarbij vooral naar hoge indexen, vaak grote smalle stieren met de aAa-code 243. Er wordt daarmee te eenzijdig naar de fokkerij gekeken. Het leidt tot hoge en smalle koeien, die volgens het aAa-systeem stieren met de code 516 nodig hebben om weer in balans te komen.'

Omdat in de fokkerijwereld en dus ook door AI-Total volop 243-stieren worden verkocht, richt K.I. Samen zich nu dus op de 516-stieren, omdat die volgens de organisatie in het Limburgse Grashoek nodig zijn voor balans en daarmee levensduur en levensproductie. Een voorbeeld hiervan is Bonhill Dex van der Peul (Malcom x Aikman x Goldwyn), waarvan in juni tijdens de Grasdag bij K.I. Samen een dochtergroep werd getoond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer