Supermodern winnstation in Keldonk levert Topigs Norsvin-sperma

Het supermoderne spermawinstation in het Brabantse Keldonk is dit weekend te bezoeken. Daarna gaat de deur voor het publiek op slot en gaan 260 beren met de beste genetica van Topigs Norsvin sperma leveren. 'Op de voor de fokkerij historische plek wordt nieuw leven ingeblazen', zegt Jean-Marie van Oort.

Supermodern+winnstation+in+Keldonk+levert+Topigs+Norsvin%2Dsperma
© Jos Thelosen

'ProVa, Dalland en het Zuid-Nederlands varkensstamboek hebben hier gezeten en nu is dit ons derde hypermoderne spermawinstation in Nederland. Dit complex moet dertig tot veertig jaar meegaan', meldt Van Oort als directeur van Varkens KI Nederland en Topigs Norsvin Nederland. Dat doet ze tijdens een rondgang over het complex.


Het supermoderne spermawinstation van Topigs Norsvin in Keldonk
Het supermoderne spermawinstation van Topigs Norsvin in Keldonk © Jos Thelosen

Met drie spermawinstations doet de varkensgeneticaleverancier aan risicospreiding in geval van calamiteiten op het gebied van diergezondheid. Locatie Keldonk bevindt zich in regio Zuid-Nederland, Lienden in Midden-Nederland en Heerde in gebied Noord-Naderland. 'Het spermawinstation in Heerde is de blauwdruk geweest voor het bij de tijd en op economische schaal brengen van de twee andere locaties', zegt hij.

'Maar in Keldonk zijn er speciale voorzieningen getroffen om het risico op insleep van kiemen via de lucht verder te beperken. Ventileren met een overdruksysteem, lucht conditioneren met kanaalwater van 12 graden Celsius en virusfilters in de luchtinlaat. Er komen nog zonnepanelen op de staldaken en dan is het complex energieneutraal.'


Beste varkensgenetica

Volgens het zogenaamde Geneflowplan van Topigs Norsvin komen de allerbeste k.i.-beren naar de spermawinstations in Nederland. Dat komt omdat Nederland als hub wordt benut om van hieruit sperma van zuivere lijnen wereldwijd te verspreiden. 'Zeugenhouders in Nederland, de grondleggers van onze organisatie, zitten daarom op de eerste rang wat betreft topgenetica waarmee ze kunnen werken', geeft Van Oort aan.


Dummy op een van de tien dekplaatsen in de vangput van het spermawinstation in Keldonk.
Dummy op een van de tien dekplaatsen in de vangput van het spermawinstation in Keldonk. © Jos Thelosen

De ejaculaten van de k.i.-beren worden volgens de directeur op wel 25 punten gecheckt om constante kwaliteit van de doses sperma bij de eindgebruiker te kunnen krijgen. 'De rode draad is rust in de productie en altijd hetzelfde proces onder constante omstandigheden goed blijven doen. Dat geeft sperma met een prima fertiliteit en een maximale leverbetrouwbaarheid.'


Open dag

Het spermawinstation is zaterdag 25 maart nog te bezichtigen tussen 100 en 15 uur. Bezoekers parkeren op De Laren 7 in Erp, waarna een pendelbus ze naar de locatie brengt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer