KI Samen komt met witblauw-mengsperma voor gebruikskruising

Fokkerijorganisatie KI Samen brengt onder de naam Trimix mengsperma van Belgisch witblauw-stieren op de markt. Dit sperma, voor de gebruikskruising op melkkoeien, geeft een hogere bevruchtingskans van 3 tot 4 procent ten opzichte van sperma van een van deze stieren.

KI+Samen+komt+met+witblauw%2Dmengsperma+voor+gebruikskruising
© ki samen

Europees is het sinds 21 april 2021 toegestaan om mengsperma te verkopen. KI Samen is de eerste spermaverkoper in Nederland die dit doet. Met Trimix wordt het sperma van drie stieren gemengd en in een rietje gestopt. Door het mengen van sperma ontstaat er volgens de organisatie een heftigere strijd tussen de spermacellen, waardoor de bevruchtingskans toeneemt met 3 tot 4 procent.

Directeur Gerard Scheepens van KI Samen: 'We zien het bewijs van een betere vruchtbaarheid in de praktijk. Dat wordt ondersteund door onafhankelijke internationale wetenschappelijke onderzoeken. Zodra dit mocht binnen de Nederlandse wetgeving zijn we direct met de productie gestart. Naast de diverse onderzoeken waaruit blijkt dat mengsperma beter bevrucht, zien we het resultaat direct terug in ons eigen lab.'

Volgens hem wordt de vruchtbaarheid in de rundveehouderij steeds belangrijker en staan rendementen onder druk: 'De kans op de eerste keer dracht moet omhoog voor een beter rendement.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer