CRV op valreep naar verkoop 2 miljoen doses

Veeverbeteringsorganisatie CRV heeft dit boekjaar de twee miljoenste dosis sperma verkocht. Dat is volgens Lammert Veenhuizen, directeur Nederland en Vlaanderen bij CRV, de laatste jaren niet meer voorgekomen. Het is op de valreep. Het boekjaar eindigt op 31 augustus.

CRV+op+valreep+naar+verkoop+2+miljoen+doses
© CRV

Dinsdag was de eer aan Steyn Bouma, inseminator bij CRV, om het twee miljoenste rietje, van de stier Willem's-Hoeve Woody, te insemineren op het bedrijf van de VOF Mulder in het Groningse Nieuwolda. Veenhuizen was bij de feestelijke gebeurtenis aanwezig.

Melkveehouder André Mulder, die samen met zijn vrouw Rikie en zoon Thomas, een bedrijf heeft met 350 koeien en 140 stuks jongvee, heeft dit jaar al zeker 750 doses sperma van CRV-stieren ingezet. Zijn keus was deze keer gevallen op Willem's-Hoeve Woody. 'We hebben deze fokstier als jonge InSire-stier al veel gebruikt en we melken nu goede vaarzen van Woody. Ze produceren ruim boven het bedrijfsgemiddelde en hebben een goed exterieur. Vooral de uiers zijn best', verklaart de melkveehouder zijn stierkeuze.

Of Woody ook de meestgebruikte stier wordt van dit jaar, kan woordvoerder Wichert Koopman van CRV niet zeggen. 'Woody is in april fokstier geworden. Daarna ging het razendsnel.' Volgens hem wordt na het afsluiten van het boekjaar pas de definitieve stand opgemaakt. Hij ziet ook dat er veel Belgisch witblauw-sperma wordt verkocht, vooral in het vlotte segment als het gaat om geboorten.


Gemengd sperma

Of hier een winnaar naar voren komt, is volgens Koopman maar de vraag. 'Vorig jaar is het BullsEye Blue-sperma gelanceerd. Daarbij zit het sperma van drie stieren in één rietje. Dit verhoogt het bevruchtingspercentage. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Hiervan zijn honderdduizend doses verkocht.'

Ook is niet helemaal duidelijk hoeveel CRV-rieten er de voorgaande boekjaren zijn gespoten. De organisatie doet hier normaal gesproken geen uitspraken over. Wel zijn er in het vorige boekjaar in Nederland 3,3 miljoen inseminaties geregistreerd. Koopman benadrukt dat het hierbij om de registratie van inseminaties gaat, ook om die van andere stieren dan van CRV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer