Rusland stopt staatssteun sperma-import

Russische importeurs van genetisch materiaal krijgen vanaf 1 september 2022 geen staatssubsidies meer. Die is enkel bedoeld voor bedrijven met vee in Rusland. Marktpartijen vrezen dat de importeurs zullen vertrekken.

Rusland+stopt+staatssteun+sperma%2Dimport
© Pixabay

Een wijziging van de wet 'betreffende het fokken van vee' werd december vorig jaar goedgekeurd, meldt Agroberichten Buitenland. De wet wordt nu verder uitgewerkt. Marktpartijen overleggen nu met het ministerie van Landbouw om dit probleem op te lossen. Ook overwegen ze een kweekfonds.

Van de ruim tien miljoen spermadoses die in de rundveehouderij worden gebruikt, komt 40 procent uit het buitenland. De afgelopen drie jaar is die hoeveelheid meer dan verdubbeld. Volgens marktpartijen is de kwaliteit van het Russisch sperma lager. Ook wordt in het eigen land nog geen sperma gesekst.


Bevruchtingskans hoger

De Russische spermaproducent JSC GTSV stelt echter dan hun rietjes anderhalf tot twee keer meer spermacellen bevatten dan die van importeurs, waardoor de kans op een bevruchting gemiddeld 20 procent hoger ligt. Toch geven grotere melkveebedrijven de voorkeur aan geïmporteerd sperma vanwege de hoge kwaliteit en het grotere aanbod. Volgens hen steeg dankzij die import de melkproductie per koe.

Volgens Lyubov Aksenova van de boerenholding Ekoniva Group, met een jaarproductie van ruim 1 miljard kilo melk, kan Rusland niet zonder import. De Russische producenten kunnen de gevraagde kwaliteit en hoeveelheid niet leveren. JSC GTSV verwacht wel voldoende te kunnen produceren en heeft voor de Russische overheid een reservevoorraad sperma aangelegd.


Staatssubsidie

De woordvoerder van een ander groot melkveebedrijf, de Damate Group of Companies, verwacht dat melkveebedrijven desnoods btw willen betalen om het sperma zelf kunnen importeren. Wel vreest hij dat de koeien die uit dit sperma voortkomen niet voor staatssubsidie in aanmerking komen.

De directeur van de bond van melkproducenten denkt dat sommige importeurs ervoor zullen kiezen om in Rusland fokstieren te gaan houden. Niet alleen omdat de Russische markt perspectief biedt, maar omdat ze ook sperma kunnen verkopen aan de landen van de Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Dat is een los verband van ex-Sovjetstaten dat ontstond bij de val van de unie in december 1991.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer