Melkgeitenhouders houden productie op peil met minder krachtvoer

Melkgeitenhouders die voer afnamen van ABZ De Samenwerking produceerden in 2022 per geit gemiddeld 1.176 kilo melk met 91,5 kilo vet en eiwit. Dat is 0,4 kilo vet en eiwit minder dan in 2021. Daartegenover staat dat ruim 5 kilo krachtvoer per 100 kilo meetmelk minder werd gevoerd.

Melkgeitenhouders+houden+productie+op+peil+met+minder+krachtvoer
© M. Berendsen

Als reden voor de lagere krachtvoergift noemt ABZ de sterk gestegen mengvoerprijzen. Het krachtvoergebruik daalde met ruim 5 kilo per 100 kilo meetmelk naar gemiddeld 64,5 kilo. De meeste geitenhouders die mengvoer betrekken van ABZ voeren een krachtvoer met een bedrijfseigen samenstelling. Samenstellingen voor de geiten worden niet geoptimaliseerd op prijs, maar op de behoefte van de dieren.

Het voersaldo wordt berekend via de melkopbrengsten minus de kosten voor krachtvoer, bijproducten en ruwvoer. Het voersaldo per geit per jaar is in 2022 met 38 euro gedaald tot 536 euro. De iets hogere melkprijs maakte de sterk gestegen voerkosten in 2022 niet volledig goed.

De vooruitzichten voor 2023 noemt ABZ wat gunstiger. In vergelijking met 2022 zal de gemiddelde mengvoerprijs in 2023 volgens de voercoöperatie een stuk lager uitvallen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer