ABZ Diervoeding: 'Nog geen eind aan stijging krachtvoerprijzen'

De krachtvoerprijzen zullen de komende maanden doorstijgen, stelt commercieel directeur Cor van Dijk van ABZ Diervoeding. Hij had tot vorige week verwacht dat het hoogtepunt zou zijn bereikt. Nu India een exportstop voor graan heeft afgekondigd, voorziet hij een verdere prijsstijging. Dat geldt vooral voor graanrijke producten.

ABZ+Diervoeding%3A+%27Nog+geen+eind+aan+stijging+krachtvoerprijzen%27
© Schothorst

De exportstop van het met droogte kampende India zorgde direct voor een enorme prijsstijging voor tarwe begin deze week. Dat meldde Van Dijk dinsdag tijdens de videobijeenkomst van ABZ Grondstoffen met een grondstoffenupdate. 'Bij krappe voorraden reageert iedereen direct op dergelijke signalen. Ze hebben klanten die ze moeten voorzien van grondstoffen voor voedsel en veevoer.'

Dat heeft ook gevolgen voor het krachtvoer, weet hij. 'Met name prijzen van graanrijke voeders, waar veel tarwe in zit, zullen verder doorstijgen dan we vorige week hadden verwacht. We denken dat we de komende maanden stijgingen blijven houden.'


Derde kwartaal

Die stijging zou volgens Van Dijk tot het eind van het tweede kwartaal nog 1,5 tot 2 euro per 100 kilo kunnen bedragen. 'In het derde kwartaal verwachten we op dit moment een verdere stijging van die voerprijs van 1,75 euro per 100 kilo, maar dat kan ook zomaar 1euro meer zijn. Dat is niet alleen afhankelijk van het type voer, je moet altijd een slag om de arm houden. We hebben geen glazen bol, waarin we precies zien wat de grondstoffenmarkt gaat doen.'

De ABZ-directeur verwacht ook op termijn dat de trends in de grondstoffenprijzen stijgen en dat de daling, die oorspronkelijk voor het eind van dit jaar was voorzien, nog wel eens zou kunnen tegenvallen. 'De prijzen zullen ook in het laatste kwartaal van dit jaar en in eerste kwartaal van 2023 hoog zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer