Recordoogst soja in Brazilië

De oogst van soja gaat in Brazilië naar een recordhoogte. Mogelijk wordt hierdoor vanaf februari de sojaprijs iets gedrukt, maar de markt blijft onzeker. Zeker ook voor mais en tarwe.

Recordoogst+soja+in+Brazili%C3%AB
© Edgarlisboa.com (voor web)

'In Brazilië wordt in februari een recordoogst verwacht van 150 miljoen ton soja. Het vorige record lag rond de 138 miljoen ton. Dit kan de sojaprijs iets drukken', stelde Arjan Teunissen van ABZ Grondstoffen dinsdag tijdens het webinar van deze grondstoffenleverancier over de grondstoffenprijzen.

'We verwachten dat de eindbalans positief is bij een gemiddelde oogst in Paraguay en een mindere oogst in Argentinië, waar La Niña voor droogte en hoge temperaturen zorgt. Daarbij is de Verenigde Staten nog niet klaar met de soja-export, hoewel dat geen record gaat worden.'


Tarweoogst

Ook de tarweoogst wordt getroffen door La Niña, stelt Wouter Hazeleger van ABZ Grondstoffen. 'Dat klimaateffect zorgt niet alleen voor droogte in Argentinië, maar ook voor een nat jaar in Australië. Daar wordt voor het derde jaar op rij een topoogst van boven de 30 miljoen ton verwacht. In een slecht jaar is dat 12 miljoen ton. Het is overigens ook het derde jaar La Niña, voor volgend jaar wordt een afzwakking daarvan verwacht.'

Europa heeft vanaf juni veel tarwe geëxporteerd. Hazeleger verwacht dat die export afvlakt. 'In een land als Egypte kiezen handelaren eerder voor Russische tarwe. Telers daar hadden een goede oogst. Europese tarwe is momenteel te duur voor Egypte.'

Het is nog onzeker hoe het met de nieuwe oogst wintertarwe komt, die is nog maar pas gezaaid. 'In de Verenigde Staten en Rusland is er nu sprake van kou. Dit betekent dat er planten uitwinteren. Dat kan zomaar tot 10 procent minder oogst leiden', verklaart Hazeleger.


Slechte maisoogst

De maisoogst in Europa was dit jaar slecht met een totale opbrengst van 54 miljoen ton tegen 71 miljoen ton in 2021. 'De EU-import zit nu al op het niveau van het eind van het inkoopseizoen in andere jaren', ziet Hazeleger.

De situatie op de maismarkt wordt er niet beter op, vervolgt Hazeleger. 'In december werd in Oekraïne nog mais geoogst. Daar hadden ze dit jaar vaak nog kunstmest in de schuur liggen om tot een redelijke oogst van gewassen te komen. Die kunstmestvoorraad is nu lager. Voor volgend jaar wordt daarom een lagere oogst verwacht. In 2021 was er weliswaar qua mais een topoogst, dat kwam pas vanaf augustus via een corridor naar Turkije vrij. Daarbij is al 16 procent van de opslag vernietigd. De oorlog houdt de situatie op de grondstoffenmarkt, samen met aspecten als de inflatie, onzeker.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer