Nabetaling ABZ De Samenwerking 3 euro per ton mengvoer

Coöperatie ABZ De Samenwerking biedt leden over 2022 een nabetaling van 3 euro per ton afgenomen mengvoeder. De nieuwe onderneming meldt daarnaast een stijging van het klantenbestand en een verkoopgroei in met name pluimvee- en varkensvoeders. Dat resulteerde in een recordomzet van 440 miljoen euro.

Nabetaling+ABZ+De+Samenwerking+3+euro+per+ton+mengvoer
© Eigen Foto

De integratie van de voormalige coöperaties ABZ Diervoeding en De Samenwerking tot coöperatie ABZ De Samenwerking en de overname van Bosgoed Diervoeders is naar eigen zeggen succesvol verlopen. De drie genoemde bedrijven wisten in 2022 autonoom verder te groeien. Gezamenlijk werd er 815.000 ton mengvoeder verkocht. De totale afzet, inclusief productie voor derden, verkoop van grondstoffen en ruwvoeders, kwam uit op 966.000 ton diervoeder.

De coöperatie kende in 2022 weinig klantverlies en een goede aanwas van nieuwe leden/afnemers, geeft ze aan. Met een toename van 15 procent groeide de afzet van pluimveevoeders het sterkst. Ook de afzet van varkensvoeders groeide flink met 10 procent.

De afzet van herkauwervoeders nam 2 procent toe. Volgens de onderneming is dit goede resultaat behaald door een sterke focus op voer plus bijbehorend advies. De inzet op maatwerkvoeders, constante prestaties en gezonde dieren wordt in de markt gewaardeerd, meldt ABZ De Samenwerking.

Oorlog Oekraïne

Bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari stegen zowel de grondstof-, kunstmest- als energieprijzen tot ongekende hoogte. De coöperatie profiteerde vooral de eerste helft van het jaar van haar inkooppositie voor grondstoffen en energie, stelt ze.

Het liquiditeitsbeslag binnen de onderneming steeg fors. Mede door de inkoopposities werd een resultaat na belastingen van 5,9 miljoen euro gerealiseerd. Hiervan wordt 1,8 miljoen euro uitgekeerd aan de leden en een nabetaling van 3 euro per ton afgenomen mengvoeders gerealiseerd.

De jaarcijfers en de resultaatbestemming zijn door de ledenraad goedgekeurd. Die benoemde één nieuwe commissaris: Arno van Son uit het Brabantse Valkenswaard. De commissarissen Harold Vlooswijk uit het Utrechtse Papekop en Alex Visch uit het Gelderse 't Harde waren aftredend en niet herbenoembaar.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer