ABZ en De Samenwerking maken plus in afzet

De coöperaties ABZ en De Samenwerking hebben samen vorig jaar een lichte plus in de mengvoerafzet gerealiseerd. Die plus zat met name bij ABZ Diervoeding. De Samenwerking bleef qua afzet op hetzelfde niveau zitten. Er werd vooral meer voer afgezet in de varkens- en pluimveehouderij. Voor leden van ABZ is er een nabetaling.

ABZ+en+De+Samenwerking+maken+plus+in+afzet
© ABZ SAMENWERKING

Dat blijkt uit het jaarverslag van de coöperaties. Ze zijn vanaf 1 januari samen verdergegaan als één coöperatie en in die maand hebben ze ook Bosgoed Diervoeders overgenomen.

Coöperatie Arkervaart-BramecoZon realiseerde een afzet van 615.000 ton mengvoeders. De afzet lag hiermee, op basis van 52 weken, ruim 2 procent hoger dan in 2020. Vooral in pluimvee- en varkensvoeders werd meer voer afgezet. Ook is er een afzettoename in de biologische sector te zien.


Nabetaling ABZ

Financieel sloot ABZ Diervoeding het jaar af met een resultaat na belastingen van ruim 2,7 miljoen euro. Bijna 1,3 miljoen euro hiervan wordt via een nabetaling uitgekeerd aan de leden. Dat resulteert in een nabetaling van 30 eurocent per 100 kilo mengvoeders. De coöperatie staat de komende jaren voor stevige investeringen om het succes in maatwerkvoeders verder uit te bouwen en de klantbediening verder te verbeteren.

De Coöperatieve Landbouw Vereniging De Samenwerking realiseerde een afzet van 114.000 ton mengvoeders. De afzet lag hiermee precies op hetzelfde niveau als in 2020. Dit komt mede door een plus in het aantal klanten. Beide coöperaties kenden samen een plus van dertien leden.


Minder afzet melkvee

De hoeveelheid melkveevoeders die per bedrijf werd afgenomen was wat lager ten opzichte van 2020. Dit kwam door de naar verhouding matige melkprijs in combinatie met gestegen voerkosten.

Financieel sloot De Samenwerking het jaar af met een resultaat na belastingen van ruim 90.000 euro. De coöperatie hanteerde met name in de tweede helft van het jaar een scherpe prijsstelling. De kostenstijgingen door hogere grondstof- en energieprijzen werden deels doorberekend aan de klanten. Het resultaat wordt toegevoegd aan de algemene reserve.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer