FAO: voedsel vooral duurder door haperende graan- en rijstexport

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft de beëindiging van het graantransportverdrag over de Zwarte Zee geleid tot een stijging van de wereldvoedselprijzen. De overeenkomst eindigde op 17 juli omdat Rusland zich er niet langer aan hield.

FAO%3A+voedsel+vooral+duurder+door+haperende+graan%2D+en+rijstexport
© Europese Unie

De wereldmarktprijzen voor landbouwproducten vertoonden in de maand juli voor het eerst sinds zeven maanden een lichte stijging (+1,3 procent). Daarmee steeg de FAO-voedselindex naar 123,9 punten. Dat is nog altijd 11,8 procent lager dan een jaar geleden.

De doorslaggevende factor was volgens de FAO een plotselinge stijging van de prijsindex voor plantaardige olie, die na een daling van zeven opeenvolgende maanden met 12,1 procent fors steeg. Dit weerspiegelde vooral de stijging van de prijsstijging van (Oekraïense) zonnebloemolie met meer dan 15 procent.


Handelsbeperkingen

De marktexperts schrijven de stijging van de voedselprijzen niet alleen toe aan het einde van het graanakkoord, maar vooral aan nieuwe handelsbeperkingen in India voor de export van rijst. Het Indiase exportverbod geldt voor alle rijstsoorten behalve basmatirijst, gebroken rijst en sommige soorten voorgekookte rijst. De maatregel raakt ongeveer de helft van alle uitvoer vanuit het Aziatische land, dat goed is voor ruim 40 procent van de wereldwijde rijstexport.

De FAO-index voor alle rijst steeg in juli met ‘slechts’ 2,8 procent in vergelijking met juni, maar met maar liefst 19,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze opwaartse druk van de rijstprijzen leidt volgens de FAO tot aanzienlijke zorgen over de voedselzekerheid voor een groot deel van de wereldbevolking, vooral voor de allerarmsten.


Tarweprijzen

Uit het FAO-maandoverzicht blijkt verder dat de internationale tarweprijzen met 1,6 procent stegen, hun eerste stijging in negen maanden, als gevolg van onzekerheid over de export uit Oekraïne en aanhoudende droge omstandigheden in Noord-Amerika. Een daling van 4,8 procent in de internationale notering van grof graan als gevolg van hogere seizoensaanvoer van maïs uit lopende oogsten in Argentinië en Brazilië zorgde voor een daling van 0,5 procent in de graanprijsindex.

De zuivelprijsindex daalde met 0,4 procent en staat nu 20,6 procent lager dan in 2022. De wereldkaasprijzen herstelden zich licht nadat het warme weer de seizoensgebonden dalende melkaanvoer in Europa beïnvloedde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / 1°
    60 %
  • Zondag
    10° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 8°
    5 %
Meer weer