Prijzen voor voedsel voor eerst in jaar tijd weer gestegen

De wereldvoedselprijzen zijn in april voor het eerst in een jaar tijd weer gestegen. Dat blijkt uit de voedselprijzenindex van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Prijzen+voor+voedsel+voor+eerst+in+jaar+tijd+weer+gestegen
© Dirk Hol

Suiker, vlees en rijst zijn in prijs gestegen, terwijl tarwe, mais, zuivelproducten en plantaardige oliën in prijs daalden. Het resulteerde in een stijging van 0,6 procent in prijs ten opzichte van de maand maart. Ten opzichte van april 2022 stond de FAO-voedselprijsindex 19,7 procent lager, maar wel 5,2 procent hoger in vergelijking met april 2021.

Suiker was 17,6 procent duurder, onder meer als gevolg van lagere productie in India, China, Thailand en de Europese Unie vanwege droge weersomstandigheden. De vleesprijsindex steeg, vooral dankzij hogere noteringen voor varkensvlees en pluimveevlees. Ook de internationale rundvleesprijzen stegen, als gevolg van een afname van de aanvoer van vee voor de slacht, vooral in de Verenigde Staten.

'Het is belangrijk dat we de ontwikkeling van de prijzen en de redenen voor prijsstijgingen van nabij blijven volgen. Naarmate economieën zich herstellen van een aanzienlijke vertraging, zal de vraag toenemen, wat opwaartse druk uitoefent op de voedselprijzen', zegt FAO-hoofdeconoom Maximo Torero. 'Tegelijkertijd is de stijging van de rijstprijzen buitengewoon zorgwekkend en is het van essentieel belang dat het Zwarte Zee-initiatief wordt verlengd om andere pieken in tarwe en mais te voorkomen.' Hij verwijst naar een overeenkomst om de uitvoer van Oekraïens graan via de Zwarte Zee mogelijk te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer