Consument moet diep in buidel tasten voor agf-producten

Bij de snelle raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de inflatie in april 5,2 procent. Consumentengoederen en -diensten waren in maart 4,4 procent duurder dan een jaar eerder. Ook voor producten als aardappelen, groenten en fruit (agf) moeten consumenten sinds begin dit jaar nog dieper in de buidel tasten.

Consument+moet+diep+in+buidel+tasten+voor+agf%2Dproducten
© Twan Wiermans

De consumentenprijsindex voor aardappelen komt voor maart uit op 148 punten. Daarmee ligt deze prijs 12,6 procent hoger dan in 2022. Een maand eerder was een plus van 13,3 procent zichtbaar. Daarmee lijkt de aardappelprijs structureel 10 procent boven het niveau van vorig jaar te liggen. Het grootste verschil was zichtbaar in april 2022. In die maand lag de prijs voor aardappelen 21,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Het prijsverschil voor verse groenten neemt sinds het begin van dit jaar ook steeds verder toe. In januari lag de prijs 10,8 procent hoger dan een jaar eerder en in februari was dat 18,1 procent. De consumentenprijsindex voor maart bedraagt 140,3 punten. Daarmee is het prijsverschil ten opzichte van het afgelopen jaar toegenomen tot 21,1 procent. Ook voor groenten geldt dat consumenten al minimaal vijftien maanden meer betalen dan een jaar eerder.

De consumentenprijs voor verse groenten is relatief harder gestegen dan andere agf-categorieën, omdat veel glastuinders in de winterperiode genoodzaakt waren de productie terug te schroeven of volledig stil te leggen. Dit gebeurde om de stijgende energiekosten het hoofd te bieden.


Naast aardappelen en groenten is ook de prijs van vers fruit gestegen. De consumentenprijsindex komt in maart uit op 129,3 punten. Dat was een jaar eerder nog 117,8 punten. Daarmee is de prijs voor fruit in een jaar tijd met 9,7 procent gestegen. Hoewel het prijsverschil in fruit kleiner is dan bij de andere twee categorieën, betalen consumenten sinds begin vorig jaar structureel 6,5 tot 7 procent meer voor verse fruitproducten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt op donderdag 11 mei de definitieve raming voor de inflatie in april bekend. Dan wordt ook bekend of de consumentenprijzen voor agf-producten verder zijn gestegen.Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer