40.000 ton graan verloren door aanval op Oekraïense havenstad Izmail

Door een Russische droneaanval op de Oekraïense havenstad Izmail in de nacht van 1 op 2 augustus is 40.000 ton graan aangetast of verloren gegaan. Dat meldt de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov op X.

40%2E000+ton+graan+verloren+door+aanval+op+Oekra%C3%AFense+havenstad+Izmail
© Twan Wiermans

Volgens Kubrakov was het graan bedoeld voor China, Israël en verschillende Afrikaanse landen. Ook het bedrijf van de Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga is getroffen: hij kan 700 ton gerst deze week niet aanvoeren. Door de Russische droneaanval op het Oekraïense Izmail zijn diverse haveninstallaties voor de opslag en transport van graan zwaar beschadigd.Sinds Rusland half juli uit de graandeal is gestapt, bestookt het Russische leger havens van Oekraïne. Zo werd woensdagochtend ook de haven van het Zuid-Oekraïense Odessa opnieuw aangevallen. Huizinga had een contract afgesloten voor 700 ton gerst, maar kan deze door de beschietingen niet meer kwijt via de haven van Izmail.

'Ik weet nog niet wat ik met het graan ga doen. Per trein of vrachtwagen naar Polen of Roemenië is te duur. De hogere transportkosten wegen niet op tegen de lage graanprijzen', licht hij toe. Huizinga, die boert in Midden-Oekraïne, noemt de impact groot. 'Via de Donauhavens gaat misschien wel een miljoen ton graan per maand weg sinds dat het via Odessa niet meer kan. Dat wordt nu onmogelijk gemaakt.'


Tarwemarkt

Vooralsnog reageert de wereldmarkt van tarwe rustig op de beschietingen in de Donaudelta. Bij de Matif in Parijs staat de notering van maaltarwe op 233 euro per ton voor levering in september. Dat is zelfs een daling vergeleken met een week geleden. Op 27 juli stond de notering op 251 euro per ton. Dat was eerst een reactie op de weigering van Rusland om de graandeal te verlengen. De prijsstijging werd extra versterkt na de Russische aanvallen op de havens van Odessa en in de Donaudelta.


Maar als de Russen door blijven gaan met dergelijke aanvallen, kan het wel degelijk effect hebben op de wereldtarwemarkt. Dat stelt Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen. 'Die onzekerheid leidt niet zozeer tot schaarste, maar wel tot hoge prijzen. Op de lange termijn is het nog de vraag wat er gebeurt. Dat is ook afhankelijk van of de graandeal wel of niet wordt hersteld.'

Volgens De Wijk is graan een belangrijk drukmiddel voor de Russische president Vladimir Poetin. 'Hij doet er alles aan om Oekraïne niet in staat te stellen de oorlogsinspanningen voort te zetten. Maar ook dat de rest van de wereld geen oorlogsinspanningen kan verrichten.'


Verder wil Poetin volgens de hoogleraar de grootste banken onder druk zetten om de Swift-sancties af te bouwen. Doordat Russische banken niet meer zijn aangesloten op dit internationale betalingssysteem, is het voor agrarische bedrijven moeilijker financiering binnen te halen en handel te drijven.


Kroatische havens

Persbureau Reuters meldde maandag dat Oekraïne en Kroatië het eens zijn geworden over de mogelijkheid om in de toekomst Kroatische havens te gebruiken voor het exporteren van Oekraïens graan.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba zegt dat er wordt gewerkt aan het opzetten van de meest efficiënte routes naar deze havens. Wanneer eventueel het eerste graanschip via deze weg vertrekt, is niet bekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer