RIVM: in 2022 minder nitraat in grondwater derogatiebedrijven

De hoeveelheid nitraat in het grondwater op derogatiebedrijven is in 2022 gedaald. Een van de oorzaken is het relatief natte jaar 2021. Ondanks de daling werd de norm voor nitraat in sommige delen van de zandregio en de lössregio nog wel overschreden. Het overschot van stikstof in de bodem was in 2021 op het laagste niveau sinds de start van het derogatiemeetnet in 2006.

RIVM%3A+in+2022+minder+nitraat+in+grondwater+derogatiebedrijven
© John Oud

Dat blijkt uit het jaarlijkse derogatierapport van het RIVM en Wageningen Economic Research. Agrarische bedrijven mogen onder voorwaarden meer dierlijke mest op hun land uitrijden dan de Europese Nitraatrichtlijn toestaat. Dat heet derogatie. In september 2022 besloot de Europese Commissie dat deze uitzonderingspositie voor Nederland in 2026 stopt.

In 2022 daalden de nitraatconcentraties in het grondwater in alle regio's. In het zuiden en oosten van de zandregio was de gemiddelde nitraatconcentratie in de bovenste meter van het grondwater 51 milligram per liter. Dat is nipt boven de norm van 50 milligram per liter, maar lager dan in 2021. Na 2017 was er sprake van een sterke stijging in dit deel van de zandregio.


Droogte

Dit komt waarschijnlijk door de droogte van 2018 tot en met 2020. In het noorden van de zandregio daalde de gemiddelde concentratie in 2022 naar 23 milligram per liter en bleef onder de norm. In de lössregio daalde de nitraatconcentratie licht, maar bleef met 51 milligram per liter in 2021 boven de norm van 50 milligram per liter.

Na een sterke stijging in de afgelopen jaren is de concentratie in de kleiregio weer gedaald naar 18 milligram per liter in 2022. In de veenregio werd de laagste concentratie gemeten: 9 milligram per liter in 2022.


Verdunningseffect

Het weer heeft grote invloed op de uitspoeling van stikstof naar het grondwater in de vorm van nitraat. Het was in 2021, het jaar voor het meetjaar 2022, relatief nat. Daardoor kan de concentratie nitraat door verdunning afnemen. Ook breekt nitraat onder natte omstandigheden beter af. Er komt dan minder nitraat in het grondwater. Het effect van het weer van de afgelopen jaren is niet alleen zichtbaar op derogatiebedrijven, maar ook op andere landbouwbedrijven, zo blijkt uit de Nitraatrapportage 2020.

Agrarische bedrijven gebruiken dierlijke mest efficiënter om hun gewassen te laten groeien. Dit betekent dat er minder stikstof in de bodem overblijft en in de vorm van nitraat met regenwater uitspoelt naar het grondwater. Het overschot van stikstof in de bodem was 144 kilo per hectare in 2021. Dat is het laagst sinds het begin van de metingen in 2006.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer