Nieuwe versie Aerius komt in januari

De 2022-versies van de Aerius Calculator en de Aerius Monitor worden op 26 januari 2023 gelanceerd. In de actualisatie worden de gevolgen van het 'Wijzigingsbesluit Habitatrichtlijnen vanwege aanwezige waarden' meegenomen.

Nieuwe+versie+Aerius+komt+in+januari
© Twan Wiermans

De actualisatie zou eerder plaatsvinden op 22 november, maar dit werd uitgesteld vanwege de fout die werd geconstateerd in de lijst met honderd grootste ammoniakuitstoters. Om te voorkomen dat de gemaakte fout met emissiefactoren ook door zou werken in de nieuwe versie van de Aerius-instrumenten Calculator en Monitor, wilde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerst onderzoek doen. Dit instituut is verantwoordelijk voor Aerius.

Op 26 januari 2023 heeft het RIVM naar verwachting de gegevens voor Aerius 2022 hersteld en kan de actualisatie plaatsvinden. De huidige versie van Aerius, versie 2021, bevat de fout niet. Op 25 november heeft stikstofminister Christianne van der Wal het Wijzigingsbesluit Habitatrichtlijngebieden vanwege aanwezige waarden vastgesteld.


In dit besluit zijn de aanwijzingsbesluiten van 101 Natura 2000-gebieden gewijzigd. Waar van toepassing zijn habitattypen en soorten toegevoegd en soms verwijderd. Het gaat om habitattypen die op het moment van aanwijzen aanwezig of afwezig waren, maar destijds ten onrechte wel of niet zijn opgenomen in de oorspronkelijke aanwijzingsbesluiten.


Oude versie tot 26 januari beschikbaar

De huidige versie van Aerius Calculator blijft tot 26 januari beschikbaar voor het berekenen van de depositiebijdrage van projecten. Vanaf die datum is de 2022-versie beschikbaar en wordt deze versie in de Regeling natuurbescherming voorgeschreven als het te gebruiken rekeninstrument voor toestemmingsverlening.

Voor nieuwe aanvragen kan het daarom verstandig zijn om op de nieuwe versie van Aerius Calculator te wachten, adviseert het RIVM. Het kan namelijk voorkomen dat de uitkomst van een berekening anders is bij doorrekenen met de nieuwe versie van Aerius Calculator. Bij lopende procedures die niet afgerond zijn voor 26 januari zal na die datum een nieuwe berekening uitgevoerd moeten worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer