Enkhuizen weigert geitenhouderij toe te laten

De Raad van State is voor een geitenhouder de laatste kans om een vestiging in het Noord-Hollandse Enkhuizen alsnog te realiseren. De raad bekeek dinsdag meerdere besluiten van gemeente Enkhuizen waarmee de geitenhouderij buiten de deur wordt gehouden. Advocaat Franca Damen betoogde namens de geitenhouder dat de gemeente onterecht medewerking weigert.

Enkhuizen+weigert+geitenhouderij+toe+te+laten
© Twan Wiermans

Los van een geweigerde vergunning voor het houden van ongeveer 1.800 geiten heeft de gemeente naderhand een geitenstop ingevoerd. Daarmee is de deur voor de geitenhouderij helemaal dichtgegooid. De Raad van State kan die weer openen, als wordt geoordeeld dat de vergunning onterecht is geweigerd.

Zolang er nog geen hard wetenschappelijk bewijs is voor gezondheidsproblemen die zijn veroorzaakt door geitenhouderijen, zijn gemeenten aangewezen op een eigen inschatting. Ze hanteren het voorzorgsbeginsel. Enkhuizen heeft dit beginsel aangevoerd om de geitenstop in te stellen. Bovendien vindt de gemeente dat de afstand tussen de geplande geitenhouderij en omliggende woningen te kort is.


Veilige afstand

De GGD adviseert een min of meer veilige afstand van 2 kilometer. De geitenhouderij komt op ongeveer 700 meter afstand van woningen. Daarom is de aangevraagde vergunning ook geweigerd. De gemeente eist nader onderzoek in de vorm van een milieueffectrapportage.

Damen vindt de afstand van 2 kilometer aanvechtbaar. Uit onderzoek van RIVM is volgens haar ook duidelijk geworden dat een afstand van 500 meter vooralsnog voldoende is. Het RIVM werkt nog aan verder wetenschappelijk onderzoek waar geitenhouders, rechters en overheden met smart op wachten. Dat wordt pas eind volgend jaar verwacht.


Grondgebonden bedrijf

Enkhuizen stelt ook dat de geitenhouderij in strijd is met het geldende bestemmingsplan, omdat het geen grondgebonden bedrijf is. Dat vereist dat het bedrijf op eigen grond voorziet in gewassen die voedsel voor de geiten opleveren. Ook beweiding van de geiten is dan noodzakelijk.

De geitenhouder denkt aan die eisen te kunnen voldoen door het pachten van gronden van akkerbouwers in de omgeving. Daarvoor zijn intentieverklaringen door akkerbouwers afgegeven. De Raad van State moet beoordelen of die oplossing wel kan. De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer