Middelencombinatie geeft geen risico bij blootstelling

Een combinatie van gewasbeschermingsmiddelen uit twee specifieke groepen die inwerken op het zenuwstelsel geeft geen risico's voor de volksgezondheid bij blootstelling via voedsel.

Middelencombinatie+geeft+geen+risico+bij+blootstelling
© Koos van der Spek

Dat blijkt uit hernieuwd onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het instituut gaat het bij de ene middelengroep om werkzame stoffen die mogelijk werken op het doorgeven van signalen in het zenuwstelsel. De tweede groep bevat stoffen die effecten kunnen hebben op het deel van het zenuwstelsel dat het bewegingsapparaat aanstuurt.

Via voedsel komen consumenten dagelijks in aanraking met resten van gewasbeschermingsmiddelen, schrijft het RIVM. Vaak vindt de blootstelling plaats via voedsel met resten van verschillende middelen tegelijk. Vandaar het onderzoek naar het effect van een combinatie van middelen met verschillende werkingsmechanismen op het zenuwstelsel.


Verzoek ministerie van VWS

Het onderzoek is een vervolg op eerder onderzoek van het RIVM. Ook in 2020 was de conclusie dat er geen risico's zijn voor de gezondheid. Omdat de hoeveelheid stoffen op gewassen kan variëren in de tijd, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gevraagd om het onderzoek te herhalen.

Het RIVM heeft dit gedaan met gegevens over de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in of op het voedsel uit de periode van 2019 tot en met 2021. Het nieuwe onderzoek laat volgens het RIVM ook zien dat de blootstelling aan combinaties van gewasbeschermingsmiddelen in de loop van de laatste jaren lager is geworden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer