Gelderland zet stikstofmeetnet op bij agrarische bedrijven

Provincie Gelderland gaat een stikstofmeetnet opzetten op en rond agrarische bedrijven. Sensoren moeten in een pilot continu de concentratie stikstof in de buitenlucht en in en rond stallen en bedrijven meten. De provincie trekt hier 4,8 miljoen euro voor uit. Een deel van dit bedrag is versnellingsgeld dat de provincie van het Rijk ontving voor de stikstofaanpak.

Gelderland+zet+stikstofmeetnet+op+bij+agrarische+bedrijven
© Huisman Media

Het gaat om sensoren die OnePlanet Research Center ontwikkelt in samenwerking met TNO. Zij werken samen aan het meetnet stikstof met RIVM, Regio Foodvalley en de universiteiten van Wageningen en Utrecht. In Regio Foodvalley werken deze partners al aan het omgevingsmeetnetwerk voor de luchtkwaliteit. Daar toetsen zij het stikstofmeetnet in de praktijk.

Volgens de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth (CDA) bieden de sensoren ondernemers de mogelijkheid om voor hun bedrijf te zien of maatregelen daadwerkelijk zorgen voor minder stikstofuitstoot. 'Het is een steuntje in de rug voor vakmanschap. We willen in Gelderland niet alleen varen op berekening met modellen, maar ook daadwerkelijk meten wat er buiten gebeurt.'


Aerius-model

Stikstof komt onder andere vrij bij de landbouw (NH3), bouw, verkeer en industrie (NOx). Te veel stikstof schaadt de natuur en de biodiversiteit. Het verminderen van uitstoot bij de bron helpt de instandhouding van de natuur. NOx is in lage concentraties in de buitenlucht te meten, NH3 nog niet. Op dit moment vraagt het meten van lage concentraties NH3 kostbare apparatuur. Daarom wordt de concentratie van stikstof via het Aerius-model van het RIVM berekend.

Provincie Gelderland heeft eind vorig jaar geld van het Rijk ontvangen voor de aanpak van Gelderse Maatregelen Stikstof. Het gaat om een bedrag van 257,5 miljoen euro voor de jaren 2022 en 2023 voor gebiedsprocessen, landschapselementen, weidegang, meetsystemen en innovatie. Bij dat laatste gaat het bijvoorbeeld om innovatieve hulp van voeraanpassingen en meer weidegang. De pilot met sensoren als verbijzondering van het omgevingsmeetnet wordt deels gefinancierd uit de versnellingsgelden en deels uit de Gelderse programma's Agrifood en Natuur.

Een soortgelijke meetproef ging eerder deze maand in Groningen van start (zie foto). Zes onderzoekspartijen meten twee jaar lang op ruim twintig locaties de hoeveelheid stikstofdioxide en ammoniak in en rond Natura 2000-gebied het Liefstinghsbroek bij Vlagtwedde in het zuidoosten van Groningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer